Mammor fuskar oftare med bidrag

Uppdaterad 2018-08-01 | Publicerad 2016-08-04

I sex av tio fall där Försäkringskassan anmält bidragsfusk är den misstänkta en mamma. Det är därmed inte den organiserade brottsligheten utan föräldrar som står för de stora summorna.

– Vi kan inte se att de är kriminella, utan vanliga Svenssons som kanske passar på att utnyttja systemet lite grann, säger förundersökningsledaren Cecilia Nyqvist till Ekot.

Försäkringskassan har gjort närmare 1 200 polisanmälningar om bidragsfusk under årets första sju månader, vilket är i nivå med hela förra året uppger Ekot.

Då myndighetens kostnader rusat iväg och stora summor misstänks hamna hos kriminella, som med avancerade brottsupplägg utnyttjar socialförsäkringssystemet, har Försäkringskassan ingått ett samarbete med polisen, Säkerhetspolisen och Ekobrottsmyndigheten för att komma åt den grova organiserade brottsligheten.

Återkrav på 60 miljoner

Men de stora summorna står dock inte de grovt kriminella för, utan vanliga föräldrar.

Fusk med barnbidrag, underhållsstöd, föräldrapenning och vab-ersättning utgör nämligen majoriteten av myndighetens polisanmälningar.

Att antalet anmälningar ökat beror på att fler vab-ärenden nu kontrolleras.

Inräknat ärenden som inte polisanmäls har Försäkringskassan totalt återkrävt runt 60 miljoner kronor uppger Ekot.

Missförstånd och tråkiga situationer

Det är dubbelt så mycket som återkraven inom assistansersättningen, som anses vara särskilt utsatt för systematiskt brottslighet och tre gånger så mycket som det myndighetsöverskridande arbetet mot grov organiserad brottslighet lett till de tre senaste åren tillsammans.

– Den organiserade brottsligheten är större, mer omfattande, går bredare, slår hårdare mot samhället på flera olika nivåer och kräver andra strategier för att motverka. I normala ärenden har du allt ifrån missförstånd till jättetråkiga sociala situationer som föranlett att man anmält någonting man inte skulle under en viss period, säger Peter Fausö, enhetschef på Försäkringskassans kontrollavdelning till Ekot.

Svårt att förneka

I över 60 procent av fallen med föräldrafusk är det en mamma som är fuskaren, vilket Försäkringskassan tror kan beror på att det är fler kvinnor än män som plockar ut bidragen.

När fusk med vab väl upptäckts så är bevisläget oftast gott förklarar Cecilia Nyqvist, förundersökningsledare vid Stockholmspolisens bedrägerisektion för Ekot. Detta så brottet ofta är svårt att förneka.

– Försäkringskassan har svart på vitt. De har kollat upp med arbetsgivaren, "Nej, hon har ingen frånvaro från jobbet". Fastän hon ansökt. Det är så mycket svart på vitt att det inte går att säga "Jag nekar". "Du har ju skickat in det här - hur tänkte du?", säger hon till Ekot.

Urlakar systemet

Trots att summorna som föräldrarna får ut oftast är små jämfört med den organiserade brottsligheten menar polisen att man ändå ser allvarligt på fusket.

– Det är klart att ska man prioritera ett brott som ger mycket mer pengar så kanske det är allvarligare eftersom det drar mer pengar ur välfärdssystemet. Men å andra sidan är det här väldigt många brott så det i sig gör att systemet urlakas, säger Cecilia Nyqvist, till Ekot.