Wikström: Det tar tid att förändra vården

Publicerad 2016-09-04

Trots att hälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) inte kommer medverka på dagens manifestationer så tycker han att initiativet till Vårdvrålet är bra.

– Det är viktigt och helt nödvändigt att lyssna på dem som jobbar inom hälso- och sjukvården om vi ska kunna utveckla vården till att bli mer jämlik och höja kvaliteten.

På frågan hur han som sjukvårdsminister ser på vårdpersonalens oro svarar Gabriel Wikström att det är något som måste tas på allvar.

– Svensk hälso- och sjukvård fungerar bra på många sätt men det finns brister när det gäller tillgängligheten och arbetsmiljön. Jag är därför noga med att träffa representanter både fackliga organisationer och processionsföreningar för att gemensamt se vad vi kan göra åt de problem och brister som finns. 

Wikström berättar att regeringen från och med nästa år kommer att ge Sveriges kommuner och landsting tio miljarder extra som bland annat kommer att gå till hälso- och sjukvården. 

Kommer det verkligen att leda till en förändring?

– Resurser blir viktigt eftersom det innebär mer pengar att använda till de stora behov som finns. Men bara pengar kommer inte att räcka utan man måste också göra organisationsförändringar. Det tar tid och jag hoppas att vi inom några år ska kunna se förändringar inom svensk sjukvård som kraftigt förbättrar situationen för både anställda och patienter.

”Vården är i världsklass”

Hur ser du på kritiken om bristande arbetsmiljö och patientsäkerhet?

– En del av de frågor som lyfts på manifestationen är frågor som ska hanteras i avtal mellan arbetsgivare och facket och därför inget som jag kan lägga mig i. Mitt ansvar som sjukvårdsminister är att se till att landstingen och kommunerna har rätt förutsättningar att kunna bedriva god hälso- och sjuvård. Det handlar dels om resurser men också om hur lagstiftningen ser ut, vilken vi håller på att se över.

Tycker du själv att svensk sjukvård fungerar i dag?

– I stort fungerar den väl vilket visar sig i internationella jämförelser där svensk hälso- och sjukvård är i världsklass. Men det finns brister och utmaningar. En av de största rör personalens situation då vi har brist på specialistsjuksköterskor inom viss områden. Alltför många vittnar även om att det finns för lite tid att träffa patienterna då det administrativa tar för mycket tid, vilket vi har kommit med förslag på lösningar kring.

Vad vill du säga till alla som manifesterar i dag?

– Det är bra att de som jobbar inom hälso- och sjukvården påtalar vilka problem och utmaningar som finns, eftersom de vet bäst. Men det är också viktigt att komma till en dialog och diskutera hur lösningarna ser ut och vad vi kan göra tillsammans för att förbättra svensk sjukvård.

Följ ämnen i artikeln