5 frågor som måste lösas för fred i Syrien

Publicerad 2016-10-07

En stillbild från en film från det ryska försvarsdepartementet visar en rysk Tu-22M3 som bombar Aleppo-regionen i Syrien. Bilden är från den 16 augusti.

Vapenvilan havererade – och våldet i Aleppo är värre än någonsin.

Många knutar måste lösas innan det kan bli fred i Syrien.

Här är fem av dem.

1. Våldet måste upphöra – helt och hållet.

Syrien är – förutom de väststödda rebellgrupperna, regimstödda ryska styrkorna och de definierade terrorgrupperna som IS och tidigare Nusrafronten – också fullt av olika beväpnade grupperingar, miliser och lokala banditer. Det är svårt att kontrollera att varje person med ett vapen i sin ägo lägger ner det. Före detta FN-chefen Kofi Annan lade redan 2012 fram en fredsplan med sex punkter. En av dem: Alla parter måste sluta skjuta och FN måste se till att eldupphöret hålls (kanske med en fredsstyrka).

Regimen anklagas ha fällt bomberna som slog ner vid platsen där människor sörjde dödsoffren från en tidigare attack i östra Aleppo.

2. Hjälpsändningarna måste nå fram

På många platser i Syrien är läget just nu akut, katastrofen är ett faktum och nöden bland civilbefolkningen är stor. Nästan en halv miljon människor har dött och 11 miljoner är på flykt inom landet. Det som ska ske efter att vapnen tystnat är att humanitär hjälp ska rulla ut till de allra värst utsatta platserna, som delar av Aleppo och belägrade städer nära Damaskus.

3. Alla parter måste vara delaktiga

Det syriska inbördeskriget är komplext på så vis att en rad andra aktörer också är betydelsefulla för landets utveckling. Den libanesiska shiamilisen Hizbollah och grannlandet Iran är två inflytelserika och mycket starka parter på Assadregeringens sida, medan exempelvis Saudiarabien och Turkiet (som nyligen inlett bombningar mot IS och mot kurdiska miliser i norra Syrien) står närmare den amerikanska sidan. Alla dessa parter måste acceptera en politisk lösning, vilket sannolikt kommer att betyda att de förlorar inflytande över Syrien. För exempelvis Ryssland skulle detta bli en svår förlust eftersom Syrien i princip är den sista bastionen i Mellanöstern man har kontroll över.

4. Och alla parter måste vilja ha fred

Ett stort problem med den nuvarande situationen är att det finns flera parter som inte gagnas av fred just nu. Den syriska regimen, till exempel, gör det inte. En fredlig lösning på konflikten skulle sannolikt innebära slutet för Assad (till skillnad från om han vinner kriget med militära medel). Och om han inte längre sitter vid makten är risken stor att han hamnar i en rättegång i Haag, menar folkrättsprofessorn Ove Bring. Och därmed gagnas inte heller Ryssland av fred eftersom man till varje pris vill se Assad kvar vid makten. Innan Ryssland klev in i konflikten såg det mörkt ut för Assad, en tid efteråt var det med jämbördigt på slagfältet och då väcktes hopp om en fredlig lösning (eftersom ingen hade kraft att vinna med militöra medel). Nu, när Assad har ett överläge, verkar både Ryssland och Syrien tro att en militär seger är inom räckhåll.

5. Bashar al-Assad – sitta kvar eller avgå?

Rysslands offensiv i det syriska inbördeskriget inleddes i höstas med syfte att stötta Bashar al-Assad i striderna mot oppositionella grupper samt terrororganisationerna. USA är motståndare till Assadregimen och IS, och har varit delaktigt i stödet till oppositionen. President Barack Obama har under hela det syriska inbördeskriget sagt att en fredlig lösning inte går att nå så länge Bashar al-Assad sitter kvar vid makten. Så vad ska ske med den syriske ledaren? Hans egen regering har hela tiden varit tydlig: presidenten sitter kvar.

Aleppo 2016 – helvetet på jorden Så här ser kriget i Syrien ut på riktigt OBS! Varning för starka bilder! Stöd Aftonbladets kampanj #tittaintebort