Obama: Vi måste fortsätta att pressa Assads regim

Publicerad 2013-09-11

Presidenten talade i natt om att ge diplomati en chans – men vara redo att skicka ett budskap

Syrien hävdar att de är villiga att lämna över sina kemiska vapen.

I natt talade president Obama till det amerikanska folket om läget, begärde att omröstningen om en attack skjuts upp och möjligheten att helt undvika en militär insats.

– Om vi ska nå ett avtal måste det säkerställa att Assads regim uppfyller sina åtaganden, säger Obama.

När Syrien under tisdagen gick med på att underteckna den internationella konventionen om kemiska vapen växte intresset för vad presidenten skulle säga när han vid 03-tiden i natt inledde sitt tal till folket.

Obama började med att säga att under två år har han följt situationen i Syrien och att USA gjort vad  de kunnat för att hjälpa den civila befolkningen med humanitära insatser.

Men att det inte har varit USA:s uppgift att lösa inbördeskriget.

Men gasattacken som krävde 1 429 liv utanför Damaskus tvingade honom – och världen – att tänka om.

– Det här hände. Faktumet går inte att förneka. Frågan nu är vad är USA och världen villiga att göra åt det, säger Obama under talet.

– Det som hände dessa barn är inte bara ett brott mot internationell lag, det är också ett hot mot vår säkerhet.

Kan lösas utan militära medel

Presidenten upprepade flera gånger att det på sikt är amerikanernas egna säkerhet som ligger i vågskålen:

– Våra ideal, principer och vår säkerhet står på spel i Syrien, säger Obama.

– Vi kan inte rätta alla fel men om vi med små medel kan stoppa att barn gasas ihjäl och på sikt  också skydda våra egna barn – då anser jag att vi ska agera.

Men först ska diplomatin få en chans.

För att nå en fredlig lösning krävs att Syrien visar att de menar allvar med att lämna ifrån sig sina kemiska vapen, meddelade han under talet.

Obama säger att det ännu är för tidigt att säga om det ryska förslaget kommer att lyckas.

– Ett avtal måste säkerställa att Assad-regimen håller sina löften, men det här initiativet har potentialen att avlägsna hotet av kemiska vapen utan användandet av militära medel. Särskilt eftersom Ryssland är en av Assads mäktigaste allierade, säger Obama under talet.

Presidenten sa också att de nu ska samarbeta med Ryssland, Storbritannien och Frankrike för att sätta en internationell press på Assad.

”Inte agera världspolis”

Ett led i det är mötet mellan USA:s utrikesminister John Kerry och hans ryska kollega Sergej Lavrov som äger rum på torsdag.

Obama var under talet tydlig med att han inte kommer att sätta amerikanska militärer på syrisk mark. Att det inte ska förvandlades till ett nytt Irak.

Men att om det går så långt att de ingriper militärt så kommer en begränsad insats ska tala sitt tydliga språk:

– Vi ska göra det klart för hela världen, vi tolererar inte användandet av kemiska vapen. Även en begränsad insats kommer att skicka ett tydligt budskap.

Obama säger att han håller med om att USA inte ska agera ”världspolis”.

Men han säger att de senaste dagarnas framsteg som nu gjort att en diplomatisk lösning kommit på tal beror på hotet om en militär insats.

Hotet om attack viktigt

– För att den här diplomatiska lösningen ska ha en chans att lyckas måste hotet om en amerikansk militär insats, ett trovärdigt verkligt hot, stå kvar, säger USA:s försvarsminister Chuck Hagel, enligt AP.

Fram till måndagens oväntade vändning förväntades nattens tal bli en chans för Obama att övertyga amerikanerna om vikten av en militär insats i Syrien.

Under talet i natt meddelade Obama till slut istället att han begärt att kongressen skjuter upp omröstningen om en amerikansk attack.

– Medan vi ser vad den diplomatiska vägen leder till, säger presidenten.

Som också försäkrade att det inte kommer ske någon militär insats innan FN:s inspektörer har lämnat sin rapport om vad som hände när 1 429 människor dog utanför Damaskus 21 augusti.