Obama lovar ökad insyn i övervakningen

Publicerad 2013-08-09

En informationshemsida, en särskild tillsynsgrupp och mer begränsningar för övervakningen.

Under fredagskvällen presenterade USA:s president Barack Obama flera åtgärder för att öka insynen kring de debatterade övervakningsprogrammen.

– Många runt om i världen tror att vi samlar in information om folk och sedan använder den hur vi vill. Så är det inte.

Under fredagen släppte The Guardian och Edward Snowden ett nytt topphemligt dokument. Det visar hur NSA har en hemlig genväg för att söka i databaser efter amerikanska medborgares mejl och telefonsamtal - utan fullmakt.

Samtidigt försöker USA:s president Barack Obama bygga upp allmänhetens förtroende igen efter de många avslöjanden om den kritiserade avlyssningen.

I en presskonferens under fredagskvällen, svensk tid, berättade presidenten att det redan nu finns så mycket säkerhet kring övervakningsprogrammen att allmänheten inte behöver oroa sig. Men det planeras nu för flera åtgärder för att öka öppenheten och insynen.

– Vi måste bli mer öppna. Vi kan gå längre än nu och vi måste göra så mycket som möjligt offentligt, sa Obama under presskonferensen.

Sätter in en särskild grupp

Bland annat ska det skapas en hemsida där allmänheten ska kunna läsa om avlyssningen och få reda på vad den innebär. Det ska även sättas in en särskild grupp som ska se till att avlyssningen inte missbrukas samt undersöka hur den påverkar kontakten med utlandet.

Presidenten pratade även om planer på att öka insynen i regeringens insamlande av information från internet och telefonsamtal.

– Vi måste hitta rätt balans mellan att skydda oss och att vara öppna. Läckorna har skapat en debatt som inte är så välinformerad. Nu är det viktigt att vi svarar på allmänhetens frågor.

Han påpekade även att de inte är intresserade av att spionera på vanliga människor och att avlyssningen absolut inte får användas på fel sätt. Nu vill presidenten arbeta med kongressen för att införa begränsningar för regeringens övervakning.

– Vi har försökt sätta upp ett system för att säkerställa att de här programmen inte missbrukas.

– Det amerikanska folket måste ha tillit till avlyssningen.

Gav känga till Putin

Under presskonferensen pratades det även om den spionmisstänkte Edward Snowden. Obama berättade att han hade beordrat en genomgång av övervakningen redan innan Snowden läckte hemlig information.

– Mr Snowdens läckor gav ett snabbare och mera engagerat svar än vad som hade behövts. Men vi hade kommit dit vi är nu även utan läckorna.

President Obama fick även ta emot frågor kring Ryssland och relationen med Putin. Han påpekade att det inte bara beror på Snowden att de inte deltar i toppmötet i Ryssland.

– Det har att göra med att Ryssland inte tagit steg framåt när det kommer till andra ämnen.

Att de två presidenterna skulle ha en dålig relation vill han dock dementera.

– Jag har ingen dålig relation med mr Putin. Vi är ofta konstruktiva, även om han ibland ser ut som en kille som sitter bakåtlutad på sin stol längst bak i klassrummet. Jag tror att vi kan arbeta ihop.