SD: Går mot extraval

TT

Uppdaterad 2019-07-16 | Publicerad 2018-10-14

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven på väg för att träffa talmannen i början av oktober. Arkivbild.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven lär få uppdraget att försöka bilda en ny regering sedan M-ledaren Ulf Kristersson misslyckats, anser flera partier.

Enligt SD:s partiledare Jimmie Åkesson pekar allt mer på ett extraval.

Under söndagen meddelade Ulf Kristersson att han för tillfället ger upp försöken att bilda en ny regering.

– Kristersson och Alliansen har misslyckats med att bilda regering, och Alliansen har också spruckit som politiskt alternativ. Så det naturliga är nu att talmannen ger i uppdrag till Stefan Löfven att sondera för att bilda en regering, och det tänker jag också säga till talmannen när vi ses i morgon (måndag), säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

TT: Hur ser du på förutsättningarna för att Stefan Löfven ska lyckas?

– Han måste få prova först. Och jag gissar att han inte bara kommer att prata med de rödgröna, utan även med Centerpartiet och Liberalerna.

Naturligt med Löfven

Även Miljöpartiet anser att Stefan Löfven bör få sonderingsuppdraget.

– Det skulle väl vara det naturliga, ja. Min förhoppning är att C och L nu är beredda att föra samtal över blockgränsen. Ulf Kristerssons besked visar att det finns en stor spricka mellan konservativa och liberala partier, säger partisekreteraren Amanda Lind.

Går mot extraval

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tycker att det börjar bli dags för talmannen att lägga fram förslag i kammaren.

– Jag har respekt för det han säger, att processen måste få ta tid och att den inte ska forceras. Men samtidigt har det gått drygt en månad sedan valet och vi är inte i närheten av en regering.

– Som läget är nu tyder mycket på att det bara finns två vägar, antingen är det ett parti som väljer att börja prata med oss eller så går vi mot ett extraval.

Centerpartiet, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna gav inga kommentarer under söndagen utan avvaktar måndagens möte med talmannen.