Göran bar slöja på jobbet – i protest

Publicerad 2017-03-25

När Göran Mårtensson, 54, i Norrköping valde att gå till jobbet i slöja, en så kallad hijab, var det många som skrattade. Men när han berättade varför, förändrades reaktionerna.

– Europadomstolen kan inte bestämma om man ska ha slöja eller inte. Jag vill visa att jag jobbar lika bra med slöja som utan, säger Göran.

Göran Mårtensson jobbar på IOGT-NTO:s öppenverksamhet Kamratstödet. Under fredagen bestämde han sig för att gå till jobbet med slöja, vilket Norrköpings Tidningar skrivit om.

– Många skrattade och sa att jag såg ut som en påskkärring, men när jag fick förklara varför jag bar slöjan, reagerade många positivt.

Anledningen till att Göran valde att bära slöja på jobbet beror på ett domslut i EU-domstolen, där kvinnor i Belgien och Frankrike har blivit av med jobbet då arbetsgivaren inte tillåtit dem att bära hijab.

För Göran, som genom sitt arbete träffar många somaliska och arabiska kvinnor som bär huvudduk, var nyheten en besvikelse.

Europadomstolen kan inte bestämma hur man ska se ut eller vad man har på sig. Jag vill visa att jag jobbar lika bra med slöja som utan, säger han och fortsätter:

– Jag ville visa solidaritet med mina medsystrar, det är en protest gentemot det här beslutet. Vi har viktigare saker för oss än att förbjuda människor att använda slöja. Jag har knappt nåt hår på huvudet, ska vi gnälla på mig då?

Olika bakgrunder och religioner

Kamratstödet tar emot äldre, hemlösa, ensamma och missbrukare och har sedan en tid tillbaka bjudit in invandrarföreningar för att förbättra integrationen. Besökarna är kvinnor, män, barn och ungdomar i alla åldrar och har olika bakgrunder och religioner.

– Vi måste prata med varandra. Jag har jobbat med ensamkommande flyktingbarn och med invandrare, ingen är farligare än någon annan. Jag bar slöja en dag, det kommer jag inte göra i fortsättningen men det finns en hel del saker kvar att arbeta med för att förbättra integrationen i Sverige. Det står jag för.

Göran hade ingen aning om att hans val av klädsel på jobbet skulle få en sådan stark reaktion. Men säger att han är både glad och stolt över att ha fått igång en diskussion.

– Jag har fått mejl på både arabiska och svenska. Ett inlägg som delades på Facebook har fått över tusen likes och flera hundra kommentarer. Det enda jag ville var att visa svensk medmänsklighet och få människor som besöker oss att tänka till lite. Nättrollen bryr jag mig inte om.