Intern kritik mot KD:s nya asylförslag: ”Rörigt”

Publicerad 2024-04-23

Ebba Busch.

Kristdemokraternas EU-utspel om att omförhandla migrationspakten tas emot med förvirring i partiet.

Enligt flera framstående personer i KD är det oklart vad partiet egentligen vill.

– Det är rörigt, säger en centralt placerad källa.

På tisdagen i förra veckan presenterade KD-ledaren Ebba Busch partiets första utspel i EU-valrörelsen.

Tillsammans med toppnamnet Alice Teodorescu Måwe gjorde Ebba Busch klart att partiet nu kommer att arbeta för att omförhandla den nyligen klubbade migrationspakten i EU.

Men beskedet tas emot med förvirring i delar av partiet. En ledande kristdemokrat säger att man inte riktigt har förstår vad partiet vill.

– Folk har varit kritiska eftersom man blandar äpplen och päron, asylsystemet och kvotsystemet. Det är så otydligt, säger källan.

Vill revidera asylsystemet

På pressträffen i förra veckan talade Ebba Busch om att en större del av asylprocessen ska ske utanför EU:s gränser.

– Vi vill införa ett ordnat asylsystem genom ett kvotflyktingsystem, sa Ebba Busch.

Genom asylcenter utanför, men även inom, EU ska personer inte behöva ta stora risker för att ta sig till Europa, exempelvis över Medelhavet.

Samtidigt vill partiet utveckla kvotflyktingsystemet. Målet i Tidöavtalet är att Sverige ska ta emot 900 kvotflyktingar per år.

Alice Teodorescu Måwe.

”Vad menar man?”

Men rätten att söka asyl är en mänsklig rättighet enligt FN och FN:s flyktingkonvention ålägger länder skyldigheter att möjliggöra för människor att söka skydd.

Sveriges möjlighet att ändra asylsystemet är därmed mycket begränsat, något flera interna kritiker pekar på.

– Det är rörigt. Man ska se över asylsystemet och jobba mer med kvoter. Men vad menar man med att asylsystemet ska ses över? säger en centralt placerad källa i partiet.

En annan högt placerad kristdemokrat säger att förslaget, såsom det är utformat nu, kan leda till att fler söker sig till EU om man gör det möjligt för personer att söka asyl utanför Europas gränser.

KDU nöjda: ”Stram migration”

Ungdomsförbundet KDU är positivt till utspelet och förbundets ordförande Stefan Sarmes tror att det skulle innebära att färre invandrar till Sverige.

– KD-förslaget om att ersätta dagens asylsystem med ett kvotflyktingssystem kommer ge oss en mer human flyktingpolitik. Det är bra att KD tar rygg på KDU och visar vägen framåt där människor inte ska behöva riskera sina liv på medelhavet i hopp om skydd, säger Stefan Sarmes.

– Samtidigt gör mottagningscentra utanför EU det svårare att gå under jord i Sverige vid ett avslag. Detta gör Sverige tryggare och säkerställer en stram migration även på sikt.