Magdalena Andersson bäst bland kvinnorna enligt svenskarna

Publicerad 2023-03-08

S-ledaren Magdalena Andersson.

Magdalena Andersson (S) är den kvinna som flest svenskar tycker utmärkt sig särskilt positivt de senaste året.

Det visar en ny undersökning från Aftonbladet/Demoskop inför Internationella kvinnodagen den 8 mars.

– Det är väldigt hedrande, säger Magdalena Andersson.

Den person som svenskarna tycker gjort bäst ifrån sig de senaste tolv månaderna var Magdalena Andersson (S), enligt Demoskops nya mätning.

Av de totalt tillfrågade 1001 personerna svarade 14 procent Magdalena Andersson.

– Det är väldigt hedrande, framförallt uppmuntrande att jag kommer fortsätta kämpa för Sverige. det svenska folket säkerhet och för vårt bästa. Jag kommer fortsätta kräva regeringen på åtgärder så att vanliga hushåll kan ta sig igenom väldig ekonomisk tuff situation, säger Magdalena Andersson.

På andra plats kommer KD-ledaren Ebba Busch med åtta procent av rösterna.

Tredjeplatsen tog Annie Lööf, centerns tidigare partiledare, med sju procent.

16 procent av kvinnorna röstade på Magdalena Andersson och 12 procent av männen. Lika stor andel av männen som röstade på Magdalena Andersson, 12 procent, röstade på Ebba Busch.

– Det här sticker ut i årets mätning. Det är stor skillnad mellan hur mycket män och kvinnor tycker om Ebba Busch. Tre gånger så stor andel män valde henne, säger Pelle Ahlin Olofsson, seniorkonsult på Demoskop.

Tydlig effekt av valår

I övrigt är han inte särskilt förvånad över resultatet att Magdalena Andersson kammade hem förstaplatsen.

– Vi ser även i våra andra mätningar att Magdalena Andersson har väldigt höga förtroendesiffror och det är stort att vi har haft vår första kvinnliga statsminister. Topp tre i år är alla politiker, när vi gjorde mätningen 2021 var det bara en politiker i topp tre. Det är troligtvis en effekt av att det har varit valår och att politiker har fått mer utrymme än vanligtvis, säger Pelle Ahlin Olofsson.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.