Per Bolund avgår som språkrör för Miljöpartiet

Publicerad 2023-06-15

Miljöpartiets språkrör Per Bolund avgår.

Vid partiet kongress i november ställer han inte upp för omval.

– Jag har gett allt och känner att det är dags att lämna över stafettpinnen, säger Per Bolund.

I en intervju med Dagens Nyheter meddelar Miljöpartiets språkrör, Per Bolund att han avgår.

– Jag har jobbat i 20 års tid och det har varit otroligt spännande och en väldigt intensiv resa. Jag har gett allt och känner att det är dags att lämna över stafettpinnen. Det känns som det är rätt tid för både mig och partiet just nu, säger Per Bolund.

Under sin tid som språkrör menar Bolund att partiet haft stora framgångar under regeringsåren. Han framhåller klimatomställningen, gröna industrisatsningar i Norrland och en ny klimatlag på framgångar som partiet lyckats genomföra.

– Våra år i regering har verkligen gett ett avtryck och det är väldigt mycket som händer nu som inte skulle hänt utan vårt arbete. Det är både våra miljöinvesteringar i industrin, rekord mycket värdefull natur som skyddas tackvare vårt hårda arbete. Det tar jag med mig som en stolthet, att vi faktiskt var på väg att nå kanske världens mest ambitiösa klimatmål med den politiken, säger Per Bolund.

Känner sig trygg oavsett ledningsmodell

Tidigare har det riktats krav inifrån partiet mot språkrörsmodellen. Flera MP-profiler har velat att språkrören ersätts med en partiledare istället, då språkrörsmodellen ansetts otydlig.

Per Bolund säger sig vara trygg i partiet, oavsett vilken modell man skulle använda för att leda partiet och att en sådan fråga inte upp till honom att avgöra.

– Det är ett avgörande som våra medlemmar och kongress kan göra. Hittills har det varit ett starkt stöd för språkrörsmodellen, men jag känner mig trygg oavsett vilken ledningsmodell man väljer, säger Per Bolund.

Lämnar även riksdagen

Bolund meddelar att han inte kommer ställa upp för omval till hösten, därefter kommer han lämna både partiarbetet och riksdagen.

Under sin tid som språkrör har Bolund haft flera olika ministerposter, samt posten som Sveriges vice statsminister. Vad han kommer göra när han lämnar politiken är ännu inte klart än.

– Jag har inga planer och kommer fortsätta ge allt under hösten fram till kongressen. Jag kommer helt koncentrera mig på språkrörskapet och politiken sen så blir det en spännande tid att se vad man kan hitta på istället, säger Per Bolund.

Miljöpartiets Per Bolund.

Följ ämnen i artikeln