Polisen om nyrekryteringen: Lockar med fina bilar, pengabuntar och Costa del Sol

Polischefen: 18 barn under 15 år ingår i kriminella nätverk i Gävleborg

Uppdaterad 2022-11-10 | Publicerad 2022-11-09

Tre tonåringar har häktats på sannolika skäl misstänkta för mord efter dödsskjutningen i Gävle i helgen.

Nu varnar polisen för att fler unga står på tur till gängen och att rekryteringen bland annat sker genom marknadsföring på sociala medier.

– Det är Pablo Escobar, det är Scarface. Men riktigt så ser inte verkligheten ut, säger Jale Poljarevius underrättelsechef i region Mitt.

På kort tid har flera våldsbrott inträffat i Gävleområdet. Senaste händelsen i våldsvågen är en dödsskjutning som inträffade i Sätra i Gävle i lördags. Då sköts en 25-årig man till döds och totalt sitter tre unga personer anhållna.

Nu varnar polisen i staden för att våldet går nedåt i åldrarna.

I helgen sköts en 25-årig man till döds i Gävle.

I region Gävleborg bedömer polisen att det finns totalt 358 personer som ingår i kriminella nätverk varav 70 är minderåriga. 18 personer är barn under 15 år och polisen misstänker att det kan finnas ännu fler barn inom nätverken.

– När vi griper en och får sedan den individen dömd står ett tiotal och knackar på dörren och vill besätta den tomma rollen, säger Jale Poljarevius.

”Hänsynslöst sätt”

Han berättar att rekryteringen bland annat sker genom falsk marknadsföring på sociala medier men att det ibland även kan förekomma hot.

– De rekryteras på ett jävligt hänsynslöst sätt, säger Jale Poljarevius.

Han beskriver den falska marknadsföringen som kriminella använder.

– Fina bilar, hus nere på Costa del Sol, stora penningbuntar och att du är odödlig, du har dina bröder med dig och ingenting kommer att hända dig. Du kommer leva livets glada dagar. Det är Pablo Escobar, det är Scarface. Men riktigt så ser inte verkligheten ut, säger Jale Poljarevius.

Någonting som uppmärksammats tidigare och som Jale Poljarevius lyfter är musikvideor där den kriminella livsstilen tar sig uttryck.

– Musikvideor där man visar upp den här världen, det är en perfekt värvningskampanj. Det är gängmedlemmar som är solbrända med uppumpade muskler, guldkedjor, dessutom vackra kvinnor och jättefina pengar. Det blir en målbild som sätts, säger Jale Poljarevius.

Jale Poljarevius, chef för utredningssektionen i region Mitt.

En genre som kopplats till pågående gängkonflikter och skjutningar är gangsterrapen.

– Kom ihåg, det är inte alla musikvideor. Det finns rapvideos som visar hur hårt det är att leva ute i förorten och vilken jävla orättvisa man nås av när man inte får några jobb och kastas in i en värld där man inte vill vara, eller när man beskriver saknaden av en kamrat som blivit mördad, säger Jale Poljarevius.

Tre anhållna efter dödsskjutning

Tre personer anhölls misstänkta på sannolika skäl för dödsskjutningen i Sätra i helgen. De häktades på onsdagen misstänkta på sannolika skäl för mord. Det handlar om tre tonåringar, en 15-åring, en 16-åring samt en 17-åring.

Samtliga nekar till brott.

– Bevisläget är sådan att vi ändå når upp till sannolika skäl, säger kammaråklagare Therese Stensson Johnsson som inte vill gå närmare in på bevisläget.

Har man säkrat några fynd?

– Jag kan inte kommentera det för det skulle kunna förstöra utredningen, säger Therese Stensson Johnsson.

Samtliga nekar till brott.

– Det är så tragiskt att man inte vet vad man ska säga. Det är tyvärr så här det har utvecklat sig den senaste tiden och de senaste åren. De här grövre brotten kryper ner i åldrarna. Det är inte uppseendeväckande men likväl lika tragiskt, Therese Stensson Johnsson.

Samtliga tre är kända av polisen sedan tidigare. 17-åringen har förekommit i flera utredningar och enligt Gefle Dagblad har han figurerat i gängmiljön i samband med ett tidigare mordförsök.

16-åringen har enligt uppgifter också kopplingar till den kriminella miljön i Gävle. 15-åringen är sedan tidigare ostraffad.

Therese Stensson Johnsson utesluter inte att fler kan vara inblandade i fallet.

– Det finns en bild men den behöver utredas mycket mer och det behöver utredas brett så att vi inte riktar in oss åt ett håll, säger Therese Stensson Jonsson.

Inom loppet av en vecka skedde flera våldsbrott i Gävleområdet. Den 26 oktober mördades en 16-årig pojke i Sandviken. Vid Rådhustorget i Gävle hittades en man svårt skadad och mitt på ljusa dagen skottskadades en person i närheten av tågstationen i Gävle.

Ser ni ett samband mellan våldsbrotten?

– Det är en sak vi måste utreda när det blir den här typen av brott som sker ganska offentligt och i kriminella miljöer som det verkar, säger Therese Stensson Jonsson.

Följ ämnen i artikeln