Tjugotal döda i vinterstormen i Nordamerika

TT-AP

Publicerad 2022-12-25

Ett tjugotal människor har dött i samband med den omfattande vinterstormen som rasar i stora delar av Nordamerika. I Erie County i delstaten New York har sju dödsfall bekräftats.

– Det är en kris av episka proportioner, säger delstatens guvernör.

Flera dödsfall är trafikrelaterade och seriekrockar med tiotals inblandade fordon har inträffat på glashala vintervägar. Men ett antal personer har också frusit ihjäl i sina bilar eller utomhus i rekordkylan. Minst 26 väderrelaterade dödsfall har bekräftats, men siffran befaras stiga.

Vinterstormen beskrivs som historisk till sin omfattning. Omkring 60 procent av USA:s befolkning omfattas av någon form av vädervarning.

Stormen rasar över mellersta och nordöstra delen av landet, men flera stora städer ända ner i sydost upplever den kallaste julen på decennier, enligt CNN. Även sydöstra Kanada är hårt drabbat.

Buffalo hårt drabbat

Ett av de värst drabbade områdena är runt staden Buffalo i delstaten New York där räddningstjänsten inte haft möjlighet att nå alla nödställda.

– Vi har sju bekräftade dödsfall i nuläget som ett resultat av stormen i Erie County. Det kan vara fler, säger fullmäktiges ordförande Mark Poloncarz.

Han beskriver väderförhållandena som våldsamma med orkanstyrka i vindarna och kraftigt snöfall som försvårar räddningsarbetet. Flera av de omkomna har påträffats i bilar under snödrivor. USA:s vädermyndighet NWS uppger att snödjupet i området var 109 centimeter på söndagsmorgonen.

Delstatens guvernör Kathy Hochul har kallat in 200 personer ur nationalgardet för att hjälpa till med räddningsarbetet.

– Det är en kris av episka proportioner, säger hon till CNN.

Många strömlösa

Nästan 200 000 hushåll i USA saknade el på söndagseftermiddagen lokal tid, enligt sajten poweroutage. I Kanada är hundratusentals invånare i Ontario och Quebec utan ström.

Över 1 700 flygavgångar i USA ställdes in på söndagen, efter att över 9 000 ställts in de senaste två dagarna. Den amerikanske transportministern Pete Buttigieg säger att ”de mest extrema störningarna ligger bakom oss” men fortfarande är många resenärer strandsatta eller försenade på flygplatser i bland annat Atlanta, Chicago, Denver, Detroit and New York.

Vädermyndigheten NWS skriver i sin prognos att vinterstormen kommer ta tid på sig att bedarra. Hela julhelgen kommer att präglas av ovädret.

”De livsfarliga kalla temperaturerna i kombination med farlig vindavkylning kommer att skapa potentiellt livshotande risker för resenärer som som blir strandsatta, personer som arbetar utomhus, boskap och husdjur”, skriver vädermyndigheten i en uppdatering.