Navalnyjs fru: Putin mördade min man

Publicerad 2024-02-19

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj dog förra veckan.

Nu uttalar sig hans fru och lovar att fortsätta sin makes kamp.

– För tre dagar sedan mördade Vladimir Putin min make, säger Julia Navalnaja i ett inspelat tal.

Förra veckan meddelades att den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj hade dött i den straffkoloni där han suttit fängslad sedan i slutet av 2023. Ryssland hävdar att Navalnyj ska ha börjat må dåligt i samband med en promenad och kort därefter ska han ha tappat medvetandet och dött. 

Samtidigt har Navalnyjs familj och vänner inte fått veta någonting om dödsorsaken. 

På måndagen talade hans fru, Julia Navalnaja.

– Jag är Julia Navalnaja och jag borde inte ha varit här och ha skrivit det här. Någon annan borde ha suttit här på min plats men den mannen dödades av Vladimir Putin, säger hon i ett videoklipp som har publicerats på sociala medier, rapporterar NBC News.

Hon fortsatte:

– Putin mördade mina barns pappa. Putin tog ifrån mig det allra viktigaste som jag hade. 

 Julia Navalnaja, fru till den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

Kommer tillkännages snart

Navalnaja sa även att en del av henne har blivit dödad.

Julia Navalnaja sa att de fortsatt inte har fått se kroppen och menar att myndigheterna dröjer med att meddela var kroppen är eftersom de inväntar på att spår av Putins novitjok ska lämna kroppen. Det var nervgiftet som användes när Aleksej Navalnyj förgiftades för några år sedan. Ryssland har förnekat inblandning i händelsen.

Hon sa även att Navalnyjs rörelse, FBK, vet vad som har hänt och varför Putin dödade Aleksej samt att det kommer att tillkännages snart. 

Vidare sa Julia Navalnaja att hon skulle fortsätta sprida sin mans ansträngningar 

– Jag kommer att fortsätta med Aleksej Navalnyjs livsverk. Jag uppmanar er att stå med mig. 

Navalnyjs talesperson har tidigare uttalat sig om dödsfallet och sagt att Navalnyjs kropp inte finns på bårhuset som de ryska myndigheterna har hävdat. Varken familj eller medarbetare har fått se hans kropp. 

Fick inte komma in i bårhuset

När Navalnyjs mamma och fyra av hans advokater anlände till bårhuset fick de inte gå in.

”En av advokaten knuffades bokstavligen ut. När de frågade om Aleksejs kropp var där fick de inget svar”, skrev Kira Jarmysj, talesperson för Navalnyj på X. 

Till den ryska tidningen Novaja Gazeta har en myndighetskälla sagt att Navalnyjs kropp troligtvis kommer att föras till Moskva för obduktion. 

Aleksej Navalnyj har varit känd som en av Vladimir Putins främsta kritiker. 2020 blev Navalnyj akut sjuk under en flygresa från Tomsk i Sibirien och efter att ha vårdats flera månader på ett sjukhus i Tyskland konstaterades det att han hade förgiftats av nervgiftet novitjok. 

I januari 2021 återvände han till Ryssland där han greps. Sedan dess har han dömts flera gånger av det regimtrogna rättsväsendet.