PKK-man döms i mål om terrorfinansiering

TT

Publicerad 2023-07-06

Teckning från huvudförhandlingen i Stockholms tingsrätt. Den åtalade i mitten flankerad av sin försvarare Ilhan Aydin till höger och assistent Hanna Häggström till vänster.

En man döms till fängelse i 4 år och 6 månader samt utvisning för att ha försökt samla in pengar till terrorstämplade PKK.

Mannen döms även för försök till grov utpressning och grovt vapenbrott.

En kurdisk man med ursprung i Turkiet döms för att med vapenhot ha försökt pressa en kurdisk näringsidkare i Stockholm att betala pengar till den terrorstämplade kurdiska organisationen PKK, meddelar Stockholms tingsrätt.

Påföljden blir fängelse i fyra och ett halvt år. Mannen, som är i 40-årsåldern, döms också till utvisning och förbjuds att återvända till Sverige.

– Utredningen visar som tingsrätten bedömer det att PKK bedriver en mycket omfattande insamlingsverksamhet i Europa med användning av bland annat utpressning av kurdiska näringsidkare, säger rättens ordförande, chefsrådman Måns Wigén, vid en pressträff.

Verkställighetshinder

Migrationsverket har i ett yttrande till domstolen meddelat att det i dagsläget föreligger verkställighetshinder av utvisning vid fällande dom. Mannen anses riskera tortyr i Turkiet.

Enligt tingsrätten är det dock oklart om verkställighetshindret kommer att ligga fast när frågan om utvisning blir aktuell, efter att mannen avtjänat sitt fängelsestraff.

– Av det skälet finns förutsättning att utvisa den dömde, säger Måns Wigén.

Mannen har på hemliga spaningsbilder synts på bild med en högt uppsatt PKK-ledare i Stockholm. Denne har enligt åtalet varit inblandad i händelseförloppet samt deltagit i beslutet att pressa målsägaren på pengar.

– Utredningen visar ett väldigt tydligt samband mellan den här PKK-ledaren och den åtalade.

Inget Natosamband

Turkiet har upprepade gånger kallat Sverige en fristad för PKK och har krävt hårdare tag mot organisationen för att släppa in Sverige i Nato. Måns Wigén betonar under sin pressträff att Natoprocessen inte har haft någon påverkan på tingsrättens prövning.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger att han inte har någon kommentar till domens innehåll.

– Sedan vet vi att den aktualiserar frågeställningar som är viktiga i vår terrorlagstiftning, så på ett allmänt plan har den naturligtvis ett stort allmänintresse.

Mannen har genomgående nekat till alla anklagelser utöver vapenbrott av normalgraden.

Följ ämnen i artikeln