3-åriga Nella måste lämna Sverige med sina föräldrar – trots beslut om LVU

Uppdaterad 2024-03-30 | Publicerad 2024-03-29

Treåriga Nellas föräldrar får inte ta hand om henne – svenska myndigheter bedömer dem som ”helt olämpliga”.

Trots det måste hon åka till Pakistan tillsammans med dem.

I dag hölls en demonstration mot beslutet.

– Nellas bästa är att få stanna i Sverige, säger hennes familjehemsmamma Therése Åkerberg.

Therése Åkerberg från Simrishamn var familjehem till treåriga Nella. I över två års tid har hon varit hennes mamma.

Men i januari fick de besked om att Nella inom en snar framtid skulle att utvisas till Pakistan tillsammans med sina biologiska föräldrar.

– Hon är född i Sverige och har aldrig varit i Pakistan. Hon är tvångsomhändertagen enligt LVU på grund av försummelse och omsorgsbrist, har Therése tidigare sagt till Aftonbladet.

Dom slår fast: Föräldrarna kan inte ta hand om Nella

Nella heter egentligen något annat.

Nella var bara 11 månader gammal när kammarrätten slog fast att hennes föräldrar inte var lämpliga att ta hand om henne.

I domen framkommer det att man var orolig ”för att föräldrarna inte tillgodoser Nellas behov av näringsrik kost, stimulans, känslomässig närhet och säkerhet” och att de ”uttrycker stark oro för Nellas fortsatta utveckling”. Det framkommer också att de brustit i säkerhet.

Nella har särskilda behov och misstänks ha en intellektuell funktionsvariation. I nuläget har hon därför kontinuerlig kontakt med vården i Sverige.

Therése befarar att de behoven inte kommer att tillgodoses i Pakistan.

– Att utvisa henne till Pakistan vore fruktansvärt. Hon kommer fara så illa där. Det är så tydligt att Nellas liv är i fara om man utvisar henne dit. Speciellt när man märker att hon har ett stort stödbehov, säger hon.

Therése och treåriga Nella.

Placerad på hem – samtidigt gäller LVU

Utvisningsbeslutet vann laga kraft i början av mars. Sedan februari har Nella varit placerad på ett utredningshem i Lund tillsammans med sina biologiska föräldrar. Samtidigt är hon fortsatt familjehemsplacerad hos Therése och LVU pågår.

Att Migrationsverkets beslut trumfar Socialtjänsten beslut om LVU är något som Therése både kritiserar och vill lyfta.

– Migrationsrätten måste inte trumfa socialrätten, säger hon.

Hon säger också att hon har skickat in en DO-anmälan, IVO-anmälan och en JO-anmälan, tillsammans med organisationen ”Brinn för barnen”.

Manifestation för Nella

På fredagen hölls en manifestation mot utvisningen av treåriga Nella.

På fredagen hölls en manifestation för Nella, och för andra barn som hamnat i liknande situationer. Ett stort antal personer anslöt, däribland 9-åriga Lisa, som hotas med utvisning till Albanien.

– Nu väntar vi på Migrationsverkets besked och hoppas att de ser till Nellas rätt till liv, hälsa och utveckling. Hennes såväl grundläggande som särskilda behov och vårdbehov måste tillgodoses. Det kommer inte tillgodoses i Pakistan, säger Therése.

Therése säger också att hon är tacksam för det stöd som hon och Nella har fått. Nu hoppas hon att myndigheterna i Sverige ska se till Nellas bästa – och att utvisningsbeslutet inte ska väga tyngre än beslutet om LVU.

– Vi är många som förstår att Nellas bästa är att få stanna i Sverige. Få är dem som ännu inte verkar förstå, och ändå ligger Nellas framtid i deras händer. Myndigheterna, både socialtjänsten och Migrationsverket, måste ta ansvar nu – göra om och göra rätt, säger hon.

Migrationsverket: Handlar inte om utvisning

Jesper Tengroth, presschef på Migrationsverket, säger att det inte handlar om ett formellt utvisningsbeslut i grunden. I stället handlar det om att Nellas biologiska föräldrar inte ansökt om förlängt uppehållstillstånd.

Eftersom ett uppehållstillstånd gäller för en hel familj, måste samtliga medlemmar lämna landet om det inte förlängs.

– I ett beslut kan det stå utvisning, men det här handlar om människor som frivilligt vill återvända till sitt hemland. När huvudpersonen väljer att inte förnya sitt uppehållstillstånd, då faller uppehållstillstånden för övriga familjemedlemmar, säger han.

– Det handlar inte om att man bestämt sig att just den ska utvisas, utan att den konstellation man ingår i valt att lämna, fortsätter han.

Finns en chans

Vidare säger Jesper Tengroth att det finns en chans att Nella kan få stanna, om personen som är hennes vårdnadshavare ansöker om förlängt uppehållstillstånd för henne.

– För att vara i Sverige måste du ha ett uppehållstillstånd. Det kan sökas för en minderårig av den som är vårdnadshavare. Vem som sen är det kan variera. Om sociala myndigheter bestämt att en annan person än de biologiska föräldrarna är det, då är det den personen som ansöker om det, säger han.

Hur lång tid kan en sådan process ta?

– Man kan inte svara på det på rak arm, det måste prövas. Om en person, en vårdnadshavare, ansöker om uppehållstillstånd för sitt barn, då prövar alltid Migrationsverket det.

Fotnot: ”Nella” heter egentligen något annat.

Familjehemsmamma Therése Åkerberg och hunden Harry, som är utbildad skol- och terapihund, på manifestationen.

Följ ämnen i artikeln