Muharrem Demiroks försvar i utredningen: ”Kommer inte ihåg misshandeln”

Publicerad 2023-01-17

Muharrem Demirok missade att dyka upp när hans samhällstjänst för misshandeln skulle genomföras.

I handlingar som Aftonbladet fått ut från Frivården gav han också tre kommentarer till misshandeln:

Demirok ska själv ha blivit slagen först, han var berusad vid tillfället och minns inte att han slog tillbaka.

Centerpartiets partiledarkandidat Muharrem Demirok har två gånger dömts för misshandel.

Första gången 1995 då han skallade en annan gymnasieelev. Andra gången var 1999 i vad Demirok själv kallat ”ett onödigt tjafs” på en studentfest.

I handlingar från Frivården framgår fler detaljer kring den senare misshandeln.

”Kommer inte ihåg”

En personutredning genomfördes där Muharrem Demirok utvärderades. En punkt i personutredningen har rubriken ”Inställningen till brottsmisstanken”.

”Demirok uppger att målsäganden slog Demirok först. Han kommer inte ihåg att han ska ha slagit målsäganden. Demirok var vid tillfället berusad”, står att läsa under punkten.

I en punkt under rubriken ”Missbruk/hälsa” uppgav Demirok att han vid tidpunkten drag cirka åtta starköl någon gång per vecka och att han aldrig provat narkotika.

Muharrem Demirok.

Samhällstjänsten skulle han avtjäna på en fritidsgård i Linköping, med arbete som städning och målning.

Missade första dagen

Men första dagen som samhällstjänsten skulle börja, 25 augusti 1999, dök han inte upp. Han förklarade sig med att han uppfattat datumet som preliminärt och att han varit på semester vid tillfället, enligt Frivårdens handlingar.

I en anteckning från oktober 1999 uppges att samhällstjänsten var fullgjord och att arbetet har ”utgjorts på ett bra sätt” enligt hans kontaktperson.

Av personutredningen framgår också att Muharrem Demirok vid tillfället bodde i ett studentrum i Linköping, och att han minst varannan vecka besökte familjen i Stockholm.

Han uppger att han studerat i Linköping sedan hösten 1998 efter att ha tagit en gymnasieexamen med ”medelgoda betyg 1995”. Efter skolan arbetade han på McDonalds i några månader, och sedan som städare i 1,5 år. På universitet ska han först ha läst kulturgeografi, för att sedan ha sökt kurser i statsvetenskap och sociologi.

Demirok uppgav i SVT:s Agenda i söndags att de två tillfällena då han dömts för misshandel är de enda gångerna han varit våldsam mot människor.

Följ ämnen i artikeln