Regnigt Glasgow redo för jätteprotest

Kristin Groth/TT

Publicerad 2021-11-06

Ett regntungt Glasgow gör sig redo för en andra dag av protester i samband med FN:s toppmöte om klimatet.

Demonstrationer genomförs också runt om i världen, i storstäder som Sydney, Seoul, Nairobi och Paris.

Under fredagens jättedemonstration i Glasgow avslutade Greta Thunberg sitt tal med ett ”vi ses i morgon” till demonstranterna.

Inför demonstrationen samlades många människor vid Kelvingrove Park, de trotsade vädret även om de var frusna och genomblöta.

— Jag är här för klimaträttvisa för människor, insekter och maskar och allt som lever, för att vår planet ska blomstra, säger Melanie Eve, som säger att hon har väntat i två och ett halvt år på att komma hit.

— Jag vill visa att vi är redo för förändring. Stor förändring.

— Vi fick vårdnaden om den här planeten, men vi misslyckas med uppdraget att skydda arterna och den biologiska mångfalden, säger Joe Nockels till TT:s utsände just innan protestmarschen inleds.

Polis och arrangörer tror att mellan 50 000 och 100 000 deltagare sluter upp i manifestationen i skotska Glasgow. Samlingen väntas bli brokig, med bland annat organisationen Extinction Rebellion som blivit känd för sina radikala klimataktioner.

Tusentals deltagare var med i klimatdemonstrationen i Glasgow på fredagen. Under lördagen väntas mellan 50 000 till 100 000 demonstranter samlas i staden.

Stort antal organisationer

Deltar gör bland många andra även organisationer som arbetar för klimaträttvisa, urinvånares rättigheter och antirasism, men även fackförbund.

Det finns farhågor om att lördagens demonstration, som avgår klockan 13 svensk tid, blir stökig, avspärrningarna i staden är omfattande och polisnärvaron hög. Men ett väntat ihållande regn kanske minskar deltagarantalet.

Den brittiska organisationen COP26 Coalition, som samlar till protesten under lördagen, anser att lösningen på klimatkrisen finns i åtgärder baserade på klimaträttvisa, omfördelning av resurser och decentralisering av makt.

Demonstrationer i samband med FN:s klimatmöte fortsätter i Glasgow på lördagen, efter massiva protester på fredagen.

Mot Morrison

Men när demonstranter samlades i Glasgow hade redan protester genomförts i bland annat Australien. I Sydney och Melbourne visade demonstranter sitt massiva missnöje med premiärminister Scott Morrisons positiva inställning till gruvindustrin i landet. Många av demonstranterna hade klätt ut sig till kolklumpar i protest, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

I Sydkoreas huvudstad Seoul samlades en mindre skara, omkring 500 demonstranter, som vill se skarpare åtgärder i klimatarbetet.