Coronaviruset vanligaste sökningen på 1177

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Sökningarna på 1177 har den senaste tiden allt oftare handlat om coronaviruset. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Sökningarna på 1177 har den senaste tiden allt oftare handlat om coronaviruset. Arkivbild.

Oron kring det nya coronaviruset märks även i Sverige. Viruset är sedan ett par dagar den vanligaste söktermen på Vårdguidens hemsida.

– Vi kan se att sökningarna ökat sedan i helgen, säger Lisa Adolphsson, pressansvarig på 1177.

I takt med medierapporteringen från Kina och det ökande antalet länder där viruset upptäckts har även sjuk- och hälsovården fått fler frågor om smittan.

Det har märkts inte minst på Vårdguiden.

Mellan i måndags i förra veckan och i onsdags gjordes totalt omkring 300 000 sökningar på webbplatsen, 1177.se. Coronaviruset ligger i topp bland åkommorna som folk har sökt information om.

– Det är den mest sökta termen bland dem som redan är inne på 1177. Men vi har ingen bild av att det finns någon stor oro, säger Lisa Adolphsson.

– Det är så stor spridning på vad folk söker på, så även om det ligger i topp är det fortfarande under en procent av sökningarna.

Särskild rådgivning

I Region Skåne har en särskild telefonrådgivning upprättats för att bistå 1177 Vårdguiden.

– De som ringer och oroar sig är i alla åldrar. Det är yngre människor som rör sig i världen och som kommer hem och undrar hur de ska tolka sina symptom utifrån var de har varit, säger Jonas Cronqvist, överläkare på infektionskliniken i Malmö.

Även de regionala smittskyddsenheterna har märkt av ett växande informationsbehov från allmänheten, enligt Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

– Det kommer ett stort antal frågor både från allmänheten och vården, säger han.

– Det är nog så att världen håller andan och det man läser i medierna om funderar man förstås på. Så det finns många frågor hos både allmänheten och vården.

Inget ökat tryck

Inom primärvården i Region Stockholm har man däremot inte märkt av någon ökad oro över coronaviruset bland patienterna.

– Sedan kan jag tänka mig att folk söker och läser mera om det för att ta reda på mer. Men vi har inte märkt något ökat tryck på vårdcentralerna, säger Maria Hjalmarsson, verksamhetsområdeschef för primärvården i Stockholms läns sjukvårdsområde.

Medan Finland konstaterade sitt första fall på onsdagen har Sverige hittills inga kända fall av viruset. Det har dock funnits flera misstänkta fall, bland annat två personer som testats i Region Skåne. Även Västra Götalandsregionen har haft en handfull negativa provsvar från misstänkta fall.

– Det finns en väldigt noggrann planering för vad som händer om det skulle komma till Sverige, säger Leif Dotevall.

– Men så länge följer vi läget väldigt noggrant, både i världen och nationellt.

Rättad version: Felaktig bisats om telefonrådgivning i första utgången efter första mellanrubriken.

PODD Coronaviruset – det vet vi om utbrottet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi återigen om coronaviruset. Vad har vi lärt oss en månad efter utbrottet? Gäst är Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE