Oklart vad som orsakade helikopterolycka

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En helikopter störtade i Alta i Nordnorge på lördagskvällen. Samtliga sex personer ombord, bland annat en svensk pilot, omkom i olyckan.
Foto: Vilde Øines Pedersen/NTB Scanpix/TT
En helikopter störtade i Alta i Nordnorge på lördagskvällen. Samtliga sex personer ombord, bland annat en svensk pilot, omkom i olyckan.

Samtliga sex personer ombord – inklusive en svensk pilot – omkom när en helikopter kraschade utanför Alta i Nordnorge på lördagseftermiddagen. Orsaken till olycka är ännu oklar.

– Vi vill inte låsa oss vid en teori utan söker brett så att vi säkra på att vi inte missar något, säger polisbefälet Øyvind Lorentzen vid en presskonferens på söndagseftermiddagen.

Lorentzen säger också att såvitt han vet sändes det inte ut någon nödsignal från helikoptern före kraschen.

Den omkomna piloten var en svensk man. De fem passagerarna uppges ha varit från Alta och i 20-årsåldern. Den formella identifieringen av de omkomna kan dock ta tid eftersom helikoptern fattade eld efter olyckan.

"Mycket krävande"

För närvarande pågår det mödosamma arbetet att få ut offrens kvarlevor från olycksplatsen.

– Arbetet är mycket krävande. Vi hoppas få ut dem i dag.

"Den passagerare som fördes till Universitetssjukhuset i Nordnorge i Tromsö avled till följd av skadorna. Runt klockan 20.40 på lördagen hittades även den sista personen som var saknad, omkommen i helikoptern. Det innebär att alla de sex som var ombord miste livet i olyckan", skrev polisen i ett pressmeddelande tidigare under söndagen.

Nu ställer helikopterbolaget alla sina helikoptrar på marken.

Svenska myndigheter har meddelats om olyckan.

– Jag kan bekräfta att det är en svensk som har omkommit, säger Jonas Beltrame-Linné vid svenska polisen, till TT.

Larmet om kraschen, där helikoptern störtade mot en fjällsida, kom strax efter klockan 17 på lördagen.

Får hjälp av försvaret

Förutom polisen är representanter för haverikommissionen på olycksplatsen för att utreda vad som kan ha orsakat händelsen.

Olycksplatsen beskrivs som svåråtkomlig och polisen får därför hjälp av försvaret för att transportera personal och utrustning dit.

Helikoptern var en uppgraderad version av typen Airbus AS 350B.

En musikfestival – Høstsprell – pågick i området men avbröts efter olyckan. Enligt arrangören Alta Event flög helikoptern, som tillhör företaget Helitrans, för evenemangets räkning.

Helitrans uttrycker sorg efter olyckan. En av de omkomna hade varit anställd hos företaget i över två år.

– Det är en stor sorg och våra tankar går till vår medarbetares familj, vänner och kollegor. Det är en svår tid, säger presstalesmannen Richard Simonsen till TT.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN