Ukrainas försvarschef sparkas

Sophie Tanha/TT

Erik Widmark/TT

Publicerad 2024-02-08

Ukrainas försvarschef Valerij Zaluzjnyj. Arkivbild.

Ukrainas försvarschef Valerij Zaluzjnyj tvingas lämna sin post. Det är dags för nytt militärt ledarskap, anser president Volodymyr Zelenskyj.

Joakim Paasikivi vid Försvarshögskolan säger att bytet kan handla om en ny inriktning i krigföringen.

Beskedet om ny försvarschef kommer efter flera veckors ryktesspridning om meningsskiljaktigheter mellan Zelenskyj och Zaluzjnyj.

”Jag träffade general Valerij Zaluzjnyj. Jag tackade honom för att ha försvarat Ukraina i två år. Vi diskuterade den förnyelse som Ukrainas väpnade styrkor behöver. Vi diskuterade också vem som skulle kunna ingå i det förnyade ledarskapet för Ukrainas väpnade styrkor. Tiden för sådan förnyelse är nu”, skriver presidenten i ett inlägg på X.

Zalyzhnyj ersätts av arméchefen Oleksandr Syrskyj, rapporterar AFP.

”Tvingat bort ryska flottan”

Joakim Paasikivi, överstelöjtnant vid Försvarshögskolan i Stockholm, säger att bytet av försvarschef kan handla om att Ukraina vill satsa mer på asymmetrisk krigföring efter den misslyckade sommaroffensiven.

– Under hela 2023 har ungefär 0,01 procent av Ukrainas yta bytt ägare. Det som däremot har lyckats på den ukrainska sidan är de mer operativa strategiska insatser man gjort, dels mot Krim där man framgångsrikt har tvingat bort den ryska flottan från västra Svarta havet, dels har slagit mot ekonomiska mål som oljeraffinaderier och industrier i Ryssland, säger Paasikivi.

Utrymme för ny inriktning

Paasikivi säger vidare att det inte är ovanligt att militära chefer byts ut ”när man vill ha nya tag”.

– På den ryska sidan har man bytt ut höga militära chefer som man byter underkläder. Att Ukraina ersätter Zaluzjnyj ger utrymme för en ny inriktning och möjligen för en nystart, eller kan helt enkelt bara signalera att det är nya tag, säger Paasikivi.

I en lång intervju i tidskriften The Economist i november förklarade Valerij Zaluzjnyj att kriget var på väg mot ett fryst läge och att några större genombrott inte var att vänta. Ordvalen väckte stor uppmärksamhet och motsades av landets politiska ledning.

Rättad: I en tidigare version angavs fel titel för Valerij Zaluzjnyj.