Nu avslöjas namnen i Jeffrey Epstein-dokumenten

Uppdaterad 2024-01-04 | Publicerad 2024-01-02

Huvudperson själv är redan död.

Men nu darrar säkerligen en och annan höjdare.

Nu kan namnen på alla kring den pedofildömde finansmannen och miljardären Jeffrey Epstein avslöjas.

Bland dem en före detta president, en prins, skådespelare och många fler, både kända och okända.

För drygt fyra år sedan hängde sig den en gång så populäre miljardären och affärsmannen Jeffrey Epstein i sin cell i en betongbunker i New York.

Han var häktad misstänkt för sexuella övergrepp och trafficking mot flera minderåriga flickor och riskerade att dömas till 45 år i fängelse.

Han valde istället att ta sitt liv, till synes tämligen förvirrad de sista dagarna i sitt liv.

Jeffrey Epstein hittades död i sin cell i häktet på Manhattan.

Hemligt tills nu

Men hans vän och medbrottsling, det forna brittiska societetslejonet, affärskvinnan Ghislaine Maxwell, som var den som försedde honom med unga tonårsflickor, som han sedan förgrep sig på, dömdes 2021 till 20 års fängelse för bland annat trafficking.

Ett av Epsteins och Maxwells minderåriga offer, Virginia Giuffre, stämde 2015 Ghislaine Maxwell för förtal – två år senare förlikades parterna utanför rätten, när Maxwell köpte sig fri.

Det är från den gamla ärekränkningsprocessen som namnen kommer.

Hittills har de varit hemliga, enligt beslut i rätten. Både offer och alla andra som nämns har bara kallats ”J. Doe” – som i John eller Jane Doe, det vill säga att de har varit anonyma.

Från rättegången mot Ghislaine Maxwell.

Finansmannen och miljardären Jeffrey Epstein.

Men i nu december bestämde den amerikanska distriktsdomaren Loretta Preska att namnen ska offentliggöras efter den 1 januari.

187 gånger i utredningen förekommer namnet ”J. Doe” – och en del personer som på den tiden förekom i kretsen kring Epstein och Maxwell lär darra lite inför risken att avslöjas.

Bara det faktum att det kommer fram i vilken utsträckning de faktiskt umgicks med Jeffrey Epstein på den tiden är pinsamt.

Bland namnen finns enligt BBC de som anklagas för brott, de som anklagar – och de som varit vittnen.

Många av namnen är redan kända, det är medarbetare och anställda hos Epstein och Maxwell och personer som flugit i hans privata flygplan.

Offer och vittnen

Många ”Jane Doe” är Epsteins unga kvinnliga offer som förts till hans olika hem, bland annat en herrgård i New York, hans egendom i Palm Beach i Florida, till hans privata ö i Amerikanska Jungfruöarna, Little St James Island, eller hans ranch utanför Santa Fe i New Mexiko.

Enligt ABC News är till exempel ”Jane Doe 162” en 17-årig flicka som vittnade om att hon var 17 år när hon var på Epsteins herrgård i New York tillsammans med just Virginia Giuffre, prins Andrew och Ghislaine Maxwell.

Att den redan offentligt chikanerade prins Andrew är en av alla ”John Doe” är ingen hemlighet, men de minderåriga flickorna som blev offer kommer att fortsätta vara anonyma.

En av de över 4000 sidor långa dokumentet som AP fick tillgång till i juni 2023.

Bill Clinton förnekar

En annan ”John Doe” är enligt ANC News den tidigare presidenten Bill Clinton och förekommer minst 50 gånger i utredningen. Han kallas ”John Doe 36”.

Virginia Giuffre anklagade aldrig honom för något, men säger att hon träffade Clinton på Epsteins ö – där expresidenten tidigare har förnekat att han varit.

Flygloggarna från Epsteins piloter visar dock att Clinton, åren efter att han lämnat presidentposten 2001, regelbundet flög med planet till Paris, Bangkok och Brunei, enligt The Guardian.

Bill Clinton har tidigare sagt att han bröt alla band med Jeffrey Epstein i samband med de första pedofilanklagelserna 2005.