Stormvarning: Otto drar in – regn och kraftiga vindar

Liverapportering • Hur är läget hos dig? Skriv in och berätta

Uppdaterad 2023-02-18 | Publicerad 2023-02-17

Stormen Otto drog in över södra Sverige under kvällen.

Träd har fallit över vägar, flygtrafiken har påverkats och Öresundsbron var länge stängd.

Tiotusentals hushåll var i natt strömlösa.

  • 18 feb 2023

    En stol har vält. Folk vågar sig inte ut. Någon sover. Kusligt.

    Henrik J
  • 18 feb 2023

    Nere i rävemåla har taket på garaget blåst bort

    Klas-Kerstin
  • Johanna Sundbeck
    18 feb 2023

    Vindarna från stormen Otto börjar avta på lördagsmorgonen – SMHI har tagit bort sin orangea varning.

    Under natten har det varit stora störningar i elnäten. Eon meddelade att över 11 000 hushåll var strömlösa i stora delar av Götaland. Drygt 7 800 kunder saknar fortfarande ström strax efter klockan 05 enligt energibolaget, skriver TT.

  • Johan Edgar
    18 feb 2023

    Öresundsbron har öppnat för trafik igen efter att ha varit stängd under natten i den kraftiga blåsten.

    I en uppdatering klockan 02.46 skriver man dock att vindkänsliga fordon bör undvika att köra över bron på grund av hårda vindar.

  • Johan Edgar
    18 feb 2023

    Natten till lördag börjar vinden att avta över den västra halvan av Götaland uppger SMHI, skriver TT strax efter klockan 02.

    För den östra halvan är det då som blåsigast och på Gotland avtar vinden först lördag morgon.

Flera flygplan har haft stora svårigheter med att landa på både Malmö Airport och Kastrup under fredagskvällen när Otto slog till.

Ett plan från Stockholm som landade på Kastrup vid 19-tiden kunde inte koppla på bryggan på grund av den kraftiga blåsten.

När Sydsvenskan talade med passagerare vid 23-tiden satt de fortfarande fast ombord planet.

– Det kan vara så att vi måste vara här till 02-03 på natten. Vi kan behöva sova kvar på planet, säger en av passagerarna till tidningen.

Joel Johansson, vakthavande befäl vid Räddningstjänsten Syd, säger till TT vid 22-tiden att man fått in omkring 45 stormrelaterade händelser – i huvudsak träd som fallit över vägar.

Många strömlösa

– Men vi har inte haft några personskador eller något annat större. Vi tänker att det kanske börjar avta nu då folk börjar gå och lägga sig, säger Johansson.

Under sena kvällen var cirka 4 200 hushåll är strömlösa i Skåne. Vid 01-tiden meddelade Eon att nästan 12 000 hushåll i Småland var utan ström.

På Västkusten märktes stormen under kvällen främst i form av fallna träd enligt räddningstjänsten.

Varningarna inför helgens storm som kommer drabba stora delar av södra Sverige är många.

En orange varning för västkusten och en gul för Götaland har utfärdats av SMHI. Det värsta vädret väntas komma in över landet under fredagskvällen och hålla i sig över natten.

Strömavbrott, problem med mobilnätet, risk för flygande föremål och skador på byggnader är några av de faror man nu varnar för.

Flera varningar har utfärdats från SMHI.

Trafikläget: Vägar • Tåg • Flyg • Färjor

Stormen orsakar problem på flera håll i trafiken. Färjor och tåg har ställts in. Öresundsbron var helt avstängd för trafik. Senare under natten öppnade bron med en varning till vindkänsliga fordon att undvika överfart.

Varningar har gått ut både på land och hav. Resenärer i de drabbade områdena uppmanas vara extra vaksamma.

Den som tänkte sätta sig i bilen under fredagskvällen borde tänka sig för en extra gång.

Tåg

Trafikverket har stängt västkustbanan från klockan 18 på fredagskvällen, fram till klockan 12 på lördagen.

– Det finns risk för att träd och grenar kan stoppa ett tåg. Det blir då svårt att evakuera folk i stormen, säger Emanuel Alvarez, presstalesperson på Trafikverket.

SJ och Skånetrafiken har ställt in alla sina avgångar på sträckan mellan Göteborg och Malmö fram tills klockan 12 på lördagen. Skånetrafiken kör mycket begränsad ersättningstrafik fram tills klockan 18. SJ kommer inte köra någon ersättningstrafik alls.

– Av säkerhetsskäl kan vi inte köra bussar på denna sträckan heller, säger Jonas Olsson, presskommunikatör på SJ.

Om trafiken rullar igång igen vid klockan 12 på lördagen beror på om Trafikverket väljer att öppna sträckan.

– Prognosen just nu är att sträckan öppnar då, säger Jonas Olsson.

Vägar

Vid middagstid på fredagskvällen stängdes Öresundsbron på grund av kraftiga vindar. Den beräknas hållas stängd åtminstone fram till klockan 03:00 i natt.

På många håll har träd fallit över vägen.

– Det är bra att tänka över om man verkligen behöver ge sig ut, framförallt på de mindre vägarna där träd kan stå nära vägen. De stora vägarna är lite säkrare, men det ska blåsa så pass mycket att det kan flyga runt andra saker man kör på. Så det kan vara bra att tänka ett extra varv, Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Färjor

Vädret är extra hårt ute på havet och flera avgångar i färjetrafiken mellan Göteborg – Fredrikshamn, Karlskrona – Gdynia och Halmstad – Grenå är inställda.

– När en avgång ställs in så ställs ju även returresan in, så vi har en del inställda färjor idag. Vi har flyttat alla resenärer till andra färjor men man får gärna kontakta oss i fall man har några problem med sin resa, säger Simon Palmer pressansvarig på Stena Line.

Flyg

Några enstaka avgångar är inställda från Landvetter men det är inte på grund av vädret. Swedavia har just nu inga inställda flyg kopplat till stormen, dock kan det förekomma förseningar.

– Vi är inte så påverkade i nuläget, men vi följer läget noggrant. Vi har beredskap för stormen men det är inget som sticker ut i nuläget, sa Ellen Laurin pressansvarig på Swedavia på fredagseftermiddagen.

Så bör du agera i stormen

SMHI uppmanar folk att tänka sig en extra gång innan man beger sig ut i stormen. Om man inte har något akut ärende menar Therese Fougman att man gör bäst i att stanna hemma.

– Blåser det 25–30 meter i sekunden kan det vara svårt att ta sig fram till fots, då kan man överväga om det är lämpligt att ge sig ut.

Det är inte bara till fots som det kan bli problematiskt att ta sig fram. I den starka vinden ökar risken för olyckor och den som ger sig ut kan räkna med att det blir problematiskt att ta sig fram.

Enligt SMHI:s prognos kan det bli stormvindar på upp till 31 meter i sekunden längs den svenska västkusten. Men det finns även risk för orkanvindar på vissa håll.

Flaggar för orkanvindar

– Orkan blir det från och med 32,7 meter i sekunden. Prognosen indikerar att Skagerak och Kattegatt kan få en släng av orkanvindar. På västkusten där vinden kan blåsa rakt in, kan det mycket väl komma upp till kortvariga orkanvindar också, säger Therese Fougman meteorolog på SMHI.

Köpenhamnshusen som ska evakueras.

– Det kan vara långtradare som står på tvärs, träd som fallit över vägen och olyckor kan ha skett. Man får vara beredd på att man inte tar sig fram så fort som man önskar, säger Therese Fougman.

Att säkra föremål, genom att surra fast dem eller plocka in dem kan vara ett bra sätt att undvika onödiga olyckor. Något som inte alltid görs, men som kan ha stor nytta, menar Therse Fougman.

– När studsmattan kommer rullandes in i vardagsrummet, så kanske det inte är så kul att man inte surrat fast den. Är man inte hemma går det ju alltid att be grannar om hjälp.

Följ ämnen i artikeln