Nourys advokat hoppas på fångutbyte med Iran

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2023-12-19

Advokat Thomas Bodström försvarar Hamid Noury, som på tisdagen dömdes till livstids fängelse för grovt folkrättsbrott och mord av Svea hovrätt. Arkivbild.

Hamid Nourys försvarare Thomas Bodström är mycket kritisk efter Svea hovrätts livstidsdom mot hans klient.

Han hoppas dock att Sverige nu kan genomföra ett fångutbyte med Iran för att få hem fängslade svenskar.

Genom sin dom har Svea hovrätt förstört möjligheten för hundratusentals, kanske rentav miljoner iranier, att komma till Sverige, hävdar Bodström.

– Om man har varit administratör eller vakt i ett fängelse i flera decennier, jobbat inom polisen, åklagarmyndigheterna eller domstolar, då finns det ju hur många iraniern som helst som riskerar livstids fängelse om de sätter sin fot i Sverige.

Hovrätten menar att han inte bara varit vakt utan varit delaktig och fört personer till avrättning?

– Ja, som vakt, ja, som vakt. Inget annat, säger Bodström.

”En katastrof”

Även personer som reser till Sverige från andra icke-demokratiska länder som tillämpar dödsstraff, som Kina och Thailand, riskerar nu att dömas till livstids fängelse, anser Bodström.

– Det här en katastrof för det internationella utbytet. Sedan måste det vara första gången en domstol dömer till livstids fängelse, trots att man konstatera att det föreligger jäv och en rad andra brister i domen, säger han:

Jävsfrågan gäller en polis i Sverige som arbetat med ärendet, som har en nära släkting som har avrättats i fängelse i Iran. Domstolen konstaterar att det därmed föreligger grund för jäv, men kommer till slutsatsen att flera andra omständigheter medför att åtalet inte ska ogillas på grund av det.

Vidare har försvaret bland annat pekat på att material som Noury tagit fram som bevis inför prövningen i hovrätten har raderats av Kriminalvården. Man menar även att Noury då han greps på Arlanda 2019 hade lurats till Sverige på ett sätt som strider mot mänskliga rättigheter.

Johan Floderus

Svea hovrätt finner dock att försvarets synpunkter inte medför att åtalet ska ogillas.

– Att hovrätten tar så lätt på sådana brister tror jag kommer att väcka väldigt stor uppmärksamhet i världen, säger Bodström.

Nu hoppas han dock att Sverige ”kan få till en fångutväxling med Iran” för att få hem fängslade svenskar. Det har framför allt spekulerats i att Iran vill utnyttja den fängslade EU-tjänstemannen Johan Floderus för att få hem Hamid Noury.

– Jag hoppas ändå att Sverige får till en utväxling och därefter lär sig att inte försöka lura hit människor för något som Sverige inte har med att göra.

Ser du någon anledning att försöka ta fallet vidare till Högsta domstolen?

– Jag ska träffa min klient i morgon, det är mycket som borde gå till HD i det här fallet men de är också så politiskt, och känsligt. Jag tycker det viktigaste nu är att Sverige får hem våra svenska medborgare.