Fem punkter: A-traktorer

Publicerad 2022-10-15

  1. Det är en A-traktor
    A-traktorer får högst köra i 30 km/h. De får köras av personer som minst har ett körkort med AM-behörighet (även kallat moppekörkort) eller traktorkörkort. Det är inte tillåtet att manipulera (även kallat trimma) en A-traktor för att fordonet ska gå snabbare. Brott mot lagen kan innebära bland annat böter eller indraget körkort. Det är inte tillåtet att ha baksäte i en A-traktor.
    Åldersgränsen är 15 år.
  2. Så många är registrerade
    I slutet av 2021 fanns det 45 000 registrerade A-traktorer i Sverige. Det är en ökning med 35 procent från året innan. Sedan 2018 har antalet A-traktorer fördubblats, enligt Trafikanalys.
  3. Dubblering av antalet olyckor
    På bara två och ett halvt år har antalet olyckor med A-traktorer dubblerats. Den bakomliggande orsaken tros vara att det blev en stor ökning av antalet A-traktorer när Transportstyrelsen ändrade reglerna 2020, vilket förenklade processen att omvandla vanliga bilar till A-traktorer.
  4. EPA eller A-traktor?
    Nyregistrering av EPA-traktorer upphörde år 1975 och ersattes då fullt ut av A-traktorer. Men många säger fortfarande EPA-traktor, fast de egentligen syftar på en A-traktor.
  5. Regeringen har tillsatt en utredning
    I oktober 2021 gav regeringen Transportstyrelsen ett uppdrag att beskriva hur A-traktorer används, samt analysera behovet av ett förändrat regelverk. Det gäller bland annat ett bälteskrav, och att man ska se om det går att införa ett regelverk som gör det svårare att trimma A-traktorer. De ska redovisa uppdraget 1 november 2022.

Följ ämnen i artikeln