Svinpest lamslår näringslivet – "enorm oro"

Kristina Erkenborn/TT

Publicerad 2023-09-09

I bästa fall tre månader, i värsta fall två år. Så lång tid kan det ta innan restriktionerna hävs och livet kan återgå till det normala efter utbrottet av svinpest i Västmanland.

– En stor del av vårt näringsliv har mer eller mindre blivit belagt med näringsförbud, säger Christian Foster, kommunchef i Norberg.

Frågetecken är många och oron stor när kommunledningen i Norberg försöker överblicka konsekvenserna av det förmodade utbrottet av svinpest i regionen.

– Vi sitter med en bekymmersrynka i pannan, helt klart är det väldigt stora utmaningar vi har framför oss både på kort och lång sikt, säger Christian Foster, kommunchef i Norberg.

Helgledigheten är inställd och arbetet med att stänga av leder och naturreservat går på högvarv i kommunen.

– Det mest akuta är att skyndsamt se till att bemanna så att vi kan informera och ställa in de evenemang som var planerade i helgen och stänga den typen av anläggningar som vi kan kontrollera. Vi är en ganska stor friluftskommun och får många frågor från föreningsliv, företag och invånare, säger Christian Foster.

Näringsförbud

Men det är konsekvenserna på lång sikt som är det stora bekymret för en kommun som Norberg där näringslivet i huvudsak består av bygg- och skogsföretag.

– En stor del av vårt näringsliv har mer eller mindre blivit belagt med näringsförbud som det ser ut just nu. I bästa fall i tre månader, i värsta fall i två år är de beskeden vi fått. Vad händer då med skogsbruket? Vad händer med sågverken? Det här skapar en enorm oro hos de som drabbas, men också hos oss som kommun, säger Christian Foster.

Det är Jordbruksverket som är ansvarig myndighet för krishanteringen och därifrån har informationen enligt Christian Foster varit knapphändig ännu så länge.

– Det vi har lärt oss från skogsbränderna tidigare i år är att den myndighet som fattar beslut måste ha en nära dialog med kommunerna. Det är här verksamheten sker. Det är våra invånare som inte kan lämna tomten. Det är lite förvånande att man något yrvaket börjar inse det nu, det var en del av kritiken när man utvärderade skogsbränderna att just den här biten måste funka, säger Christian Foster.

Efterlyser stöd

Den smittade zon som avgränsats av Jordbruksverket omfattar ett område på 100 000 hektar i Västmanlands och Dalarnas län och inbegriper bland annat tätorterna Norberg, Fagersta, Ramnäs och Virsbo. Det var inom Fagersta kommungräns som det smittade vildsvinet hittades och det är också dit som Jordbruksverket fokuserat resurserna.

– Det är inte mycket vi begär i nuläget, men vi behöver veta vad som är kommunens ansvar och inte. Det handlar också om praktiskt stöd i form av skyltar och annat. Men på lång sikt vill vi ju också ha en dialog om hur staten kan stötta oss i detta. De här restriktionerna riskerar att slå ut föreningslivet, hotellen, restaurangerna och näringslivet.

Viss självkritik

Ett visst mått av självkritik tycker Christian Foster att både den egna kommunen och myndigheterna kan kosta på sig.

– Varför har vi inte övat mer på den här frågan där så stora ekonomiska värden står på spel? Svinpest har ju varit känd i Europa i flera år och konstaterats i Tjeckien, Belgien och Tyskland. Vi har tampats med skogsbränder och översvämningar, men det här har vi inte haft med i våra riskanalyser och i vår krisberedskap.

– När det gäller krisberedskap är man är ganska väl förberedd på kriser som har varit. Värre är det med kriser som kommer. De är alltid av en annan karaktär. Men med det sagt kan vi som enskild liten kommun med 5 700 invånare inte öva scenarier med nationell beredskap för smittzoner. Det måste länsstyrelsen ta ansvar för, säger Christian Foster.

Följ ämnen i artikeln