Kerberos greppar Grekland – myndigheter blixtstänger Akropolis

Publicerad 2023-07-14

Extremhettan Kerberos håller Grekland i ett järngrepp.

Med temperaturer om 40 grader uppmanas grekerna att fly solen i skuggan samtidigt som myndigheterna blixtstänger populära turistattraktioner.

– Jag har varit inne i Aten hela dagen och det har varit stekhett, säger Fotini Ikonomidou, 47.

Värmesmockan har lamslagit Grekland.

Under fredagen valde myndigheterna att stänga ned flera av sina egna kontor och flera av landets arkeologiska museum. Däribland landets främsta turistattraktion Akropolis i Aten.

På plats i den svettiga huvudstaden är svenska Fotini Ikonomidou. Den 47-åriga advokaten har bott i Grekland sedan 1990-talet och beskriver de senaste dagarnas hetta som ovanlig.

– Det här är en extrem hetta. Denna sommar är varmare än tidigare år.

Fotini Ikonomidou.

Solfjäder, solskydd och vatten

Fotini Ikonomidou bor i de södra förorterna i Aten tillsammans med sin familj. Där låter de luftkonditioneringen gå på högsta volym dygnet runt.

– Sen går jag runt med solfjäder överallt. Jag klär mig i kloka kläder och jag dricker mycket vatten och smörjer in mig med solfaktor, säger hon.

Under fredagen åkte Fotini Ikonomidou in till de centrala delarna i Aten. Då märkte hon att gatorna var tomma på folk.

– Jag förstår att folk håller sig inomhus. Ibland kom det någon vindpust, men en vindpust i 40 grader värme är inte speciellt svalkande, säger hon och fortsätter:

– Det absolut värsta är ju asfalten som hettas upp. Det är som att den reser sig och omfamnar en. Man kan absolut inte gå barfota i det här vädret, då bränner man fötterna.

Akropolis.

Tipsar turisterna

Inför helgen har myndigheterna även förbjudit tillgång till naturreservat och skogar runt om i landet sför att minska risken för skogsbränder.

Man har även öppnat särskilda luftkonditionerade områden i offentliga byggnader för att hjälpa människor som försöker fly undan värmen.

– Jag hörde att någon turist svimmade utanför Akropolis häromdagen. Man måste verkligen vara försiktigt i det här vädret, säger Fotini Ikonomidou.

– Vi som bor här i Grekland är mer vana än exempelvis de svenskar som reser hit. Så jag tipsar om solkräm, mycket vatten, bra kläder och att man inte sätter sig på stranden och dricker öl i stekande solen. Då kan det sluta illa.

Badande besökare vid en strand i Alimos, nära Aten, under fredagen.