Kaostimmarna i Vita huset: Förvirring och oro

Presidenten hade dödsångest och behandlades med en experimentell droppcocktail och syrgas.

Staben försökte desperat lugna ner situationen – samtidigt som de oroade sig för hans ålder och hälsotillstånd.

Så beskrivs kaostimmarna inifrån Vita huset innan Donald Trump fördes iväg med helikopter.

– Ingen vet hur det här kommer sluta.

Det var 18 kaotiska timmar från att Trump bekräftade sin covid-19-diagnos på Twitter till att han fördes i helikoptern Marine One till militärsjukhuset Walter Reed.

Och enligt nya uppgifter kan coronakrisen i Vita huset pågått längre än man tidigare uppgett, skriver New York Times.

President Trump bekräftade på Twitter strax innan klockan 01 natten mot fredag, lokal tid, att han och hustrun Melania testat positivt för viruset och att de skulle påbörja sin karantän.

Blev uppskrämd

Men senare under natten började han få feber och hosta och blev allt mer uppskrämd, enligt uppgifter till CNN.

Enligt uppgifter till politiske reportern Gabriel Sherman, som skrivit en prisbelönt bok om Roger Ailes som byggde upp Fox News, ska Donald Trump upplevt dödsångest i takt med att hans symtom förvärrades.

Sherman skriver på Twitter att republikanska källor nära Vita huset har sagt till honom att presidenten frågade sin närmaste stab upprepade gånger ”Ska jag sluta som Stan Chera? Ska jag?” och då hänvisade till sin vän som dog i coronaviruset i april.

Samtidigt som rädslan och oron ökade inne i Vita huset var bilden som förmedlades utåt ett lugn och att situationen var stabil. Under fredagseftermiddagen, sen kväll svensk tid, kom ett skriftligt uttalande från Donald Trumps läkare som mellan raderna visade att presidentens tillstånd möjligtvis var värre än vad medarbetarna ville påskina.

Donald Trump lämnar Vita huset inför helikopterresan mot Walter Reed.
Donald Trump lämnar Vita huset inför helikopterresan mot Walter Reed.

Behandlad med syrgas

I uttalandet skriver Sean Conley att Trump var ”utmattad men vid gott mod” men också att han behandlats med en maxdos av den nya intravenösa medicinen REGN-COV2 utvecklad av bioteknikföretaget Regeneron. Behandlingen, som är en cocktail av monoklonala antikroppar, är fortfarande på teststadiet och har ännu inte getts nödtillstånd av det amerikanska läkemedelsverket.

Trots detta valde läkaren att ge presidenten denna behandling efter ett akut godkännande. Enligt AP och New York Times sjönk hans syresättning i blodet under dagen och han fick också problem med andningen. Därför gavs Trump också behandling med syrgas i Vita huset.

Staben ska ha oroat sig för presidentens hälsotillstånd och hur hans ålder skulle påverka sjukdomsförloppet, skriver Vanity Fair. Ett beslut togs att det bästa vore om han togs till Walter Reed som har egna utrymmen för presidenten inklusive en privat intensivvårdsavdelning.

Fick ultimatum

Enligt Gabriel Shermans källor gavs presidenten ett ultimatum: Han kunde föras till Walter Reed frivilligt gående till helikoptern. Eller så skulle han tas dit ändå om tillståndet förvärrades. Då möjligtvis på bår eller i en rullstol, vilket hade sett väldigt illa ut politiskt.

Presidentens helikopter Marine One lämnar med Donald Trump, mot Walter Reed.
Presidentens helikopter Marine One lämnar med Donald Trump, mot Walter Reed.

Trump valde att bege sig till sjukhus – strax efter att han spelat in en 18 sekunder lång videohälsning där han tackade för allt stöd. Videon twittrades ut strax efter att helikoptern landat på Walter Reed.

I ett uttalande sa Vita husets pressekreterare Kayleigh McEnany att beslutet togs för att vara på den säkra sidan, att det var odramatiskt och att Donald Trump skulle jobba från presidentens utrymmen inne på Walter Reed.

En förklaring som många politiska reportrar och experter inte köpte, utan menade att Vita huset har mycket goda vårdmöjligheter och att beslutet att låta presidenten övernatta på sjukhus var exceptionellt.

Jämförelsen har gjorts med attentatet som skakade USA 1981 då president Ronald Reagan sköts ner och var minuter från att dö.

Beskedet kom tidigare

Den dramatiska helikopterfärden skedde 18 timmar efter bekräftelsen om att han var smittad av viruset. Men krisen började sannolikt tidigare, enligt nya uppgifter till New York Times reportrar.

Tidningen skriver att Sean Conleys uppdatering om Trumps hälsoläge under lördagen verkar antyda att presidenten snarare fick sitt första positiva provsvar under onsdagen. Sedan fortsatte testningen under torsdagen och de kunde slå fast i ett labbtest att han var drabbad av viruset.

Läkarteamet som vårdar Donald Trump, men hans personliga läkare Sean Conley längst fram.
Läkarteamet som vårdar Donald Trump, men hans personliga läkare Sean Conley längst fram.

Även läkaren Brian Garibaldi som också deltog på pressträffen under lördagen uttalade sig i samma riktning. Han berättade att Trump fick den experimentella antikroppscocktailen ”för cirka 48 timmar sedan”, vilket var redan mitt på dagen under torsdagen.

Förvirringen om hur Donald Trump egentligen mår och när vad gjordes i hans behandling blev inte mindre av att Vita husets reporteruppbåd under lördagen fick anonyma uppgifter från ”en källa med insyn i presidentens hälsotillstånd” att de senaste 24 timmarna varit mycket oroande och de nästkommande 48 timmarna i behandlingen är kritiska.

Senare avslöjades att den anonyma källan egentligen var Trumps stabschef Mark Meadows.

Donald Trump på väg in till sjukhuset, med stabschefen Mark Meadows i bakgrunden.
Donald Trump på väg in till sjukhuset, med stabschefen Mark Meadows i bakgrunden.

Osäkerhet

Uttalandena gjordes bara minuter efter att läkarna sagt att Trump mår bra och är vid väldigt gott mod. ”Detta ökar bara förvirringen och osäkerheten kring presidentens situation”, skriver New York Times.

Samtidigt fortsätter president Trump att twittra och prata med nära medarbetare från sjuksängen. Bilden som de vill förmedla är att han mår bra.

– Han kommer vilja ge sig ut och synas snabbare än vad folk tror. Men det kommer vara svårt att dölja om han är sjuk. Och vem kommer vilja vara i ett rum med honom? säger en tidigare nära medarbetare i Vita huset till Vanity Fair.

– Ingen vet hur här kommer att sluta.


Publisert:

LÄS VIDARE