Talmannens stressiga plan för regeringsbildning: ”Måste gå snabbt”

Uppdaterad 2021-06-30 | Publicerad 2021-06-29

Sverige behöver en ny regering – och det måste gå undan.

Det visar talmannens snabbspolande plan för regeringsbildningen.

– Jag ser framför mig att vi innan juli är slut vet om vi har en regering eller står inför ett extraval, säger talmannen Andreas Norlén.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson får första chansen att försöka hitta stöd för att bilda en ny regering. Det meddelade talmannen Andreas Norlén på tisagseftermiddagen efter samtal med alla partiledarna.

Talmannen betonar vikten av att processen måste gå mycket snabbare än 2018 då det tog 134 dagar.

– Vi befinner oss i ett politiskt osäkert läge. Det är viktigt att förutsättningarna för en regeringsbildning klargörs. För det andra för att partierna inte rimligen kan behöva lika lång tid som den gången för sina interna processer mellan partierna, säger han på pressträffen.

Besked innan juli är slut

Ambitionen är att det ska finnas ett besked innan juli är slut om det då finns en regering eller om det blir extraval.

– Jag skulle lite slängigt kanske vilja säga att vi kommer ha en statsministeromröstning i veckan tills den här processen är slut, säger han.

Senast var sonderingsfristen 14 dagar. Nu har talmannen minskat det till bara 3 dagar och hänvisar till att han vill ”markera tempo”.

– För mig har det varit viktigt att sätta en kort sonderingsfrist för att tydligt signalera att den här processen kan och måste se helt annorlunda ut än den vi hade den långa hösten 2018, säger Andreas Norlén.

Det gör att Ulf Kristersson måste rapportera tillbaka till talmannen på fredag om vilka förutsättningar han ser. Han ska då slutrapportera sitt uppdrag eller begära en förlängning.

– Skulle han begära förlängd tid då förskjuts processen framåt. Men jag vill vara tydlig med att min ambition är att riksdagen ska kunna rösta om en statsministerkandidat en första gång nästa vecka, säger Andreas Norlén.

Samtidigt menar talmannen att han inte vill ställa krav på orimligt snabba förhandlingar. Om en partiledare vill få en förlängning kommer han göra en avvägning i varje enskilt fall.

– Mitt intresse ligger i att hålla tempo i processen. Samtidigt vill jag inte att de tidsbegränsningar som jag sätter upp ska göra att en process, som är produktiv och konstruktiv skulle kunna leda till ett resultat, spårar ur därför att man helt enkelt inte hinner bli färdiga, säger han.

Talman Andreas Norlén vill att det ska gå undan den här gången.

Får föreslå fyra statsministerkandidater

Talmannen har totalt fyra försök på sig att föreslå en statsministerkandidat. Om talmannens alla förslag avvisas av riksdagen blir det automatiskt extraval som ska äga rum inom tre månader.

– För att vi inte ska få ett extraval i december året före ett valår så behöver vi snabbt klarlägga förutsättningarna för en eventuell regeringsbildning, säger han.

Talmannen vill inte sia om det kommer krävas fyra statsministeromröstningar.

– Vi befinner oss i ett väldigt oklart politiskt läge. Det är stora låsningar mellan olika partier. Det är också så att avgörandet kan fällas av enstaka röster och inte självklart hur alla ledamöter kommer att rösta. Det är ett väldigt osäkert läge, säger han.

Andreas Norlén på väg mot riksdagshuset.