Kallare väder och sol på väg mot Uppsala

Publicerad 2021-01-28

Den som föredrar mildare temperaturer ska kanske passa på och vara ute lite extra under de kommande dagarna.

Natten mot måndag ser vädret nämligen ut att slå om – och sen väntar både kyligare och klarare dagar i Uppsala.

Natten mot måndag kan bli den kallaste hittills den här vintern i Uppsala. Det kan bli ner mot 15–20 minusgrader, enligt Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

– Den kalla luften håller sig sen kvar i Uppsala och det kommer att vara riktigt kallt flera nätter nästa vecka, mellan 10–20 minusgrader, säger han.

Solchanserna är också större än de varit den här veckan, även om nästa vecka ser ut att bjuda på en del snöbyar.

Någon centimeter snö under dagen

Även under veckoslutet väntas mer snö. Snöbyarna som drog in under förmiddagen i dag väntas fortsätta även under eftermiddagen och kvällen i Uppsala. Men det rör sig troligtvis inte om några större mängder snö.

– Lite längre söderut, ner mot Stockholm, så har det utfärdats klass-1 varningar, men i Uppsala-trakten ser det ut som att det faller någon enstaka centimeter snö, säger Sjöstrand.

Under dagen lär det bli runt 6–7 minusgrader, men precis som under den kommande veckan ser det ut att bli rätt kyligt under natten. Då kan temperaturen sjunka ner till 10 minusgrader och lokalt ner mot 13–14 minusgrader i de västliga delarna av Uppsala län, enligt prognosen.

Fredagen bjuder sen på mest mulet väder. 

– Det här lågtrycket över Östersjön gör att det kan vara någon lätt snöflinga som faller, men det är molnen som dominerar.

Under dagens väntas temperaturer kring 5–6 minusgrader och under natten mellan 10 och 15 minusgrader.

Störst solchanser under slutet av helgen

– Lördag morgon lär bli rätt kylig och vi ska inte hoppas allt för mycket på sol för det är ett nytt lågtryck bort mot Finland som för in ganska mycket moln. Vid kusten kan det också dra in någon enstaka snöby.

Om man vill se solen så ska man ta sig längre västerut i länet, bort mot Sala, där det ser ut att kunna spricka upp, enligt meteorologen.

Natten till söndag ser det ut att bli fortsatt kyligt med temperaturer kring 10–15 minusgrader och ännu lägre temperaturer lokalt i de västerliga delarna av länet. 

– I nuläget ser det ut att bli soligt under söndagen. Men det är ett molnområde som ska passera, så det är lite osäkert om det blir solglimtar eller sol under en lite större del av dagen. 

Om det blir lite klarare väder så kan det bli ner mot 10–12 minusgrader under dagen på söndag.