Riksrätt på gång mot Donald Trump

Uppdaterad 2021-01-14 | Publicerad 2021-01-11

WASHINGTON DC. Allt pekar på att Donald Trump blir den första amerikanska presidenten någonsin att två gånger ställas inför riksrätt.

Men om han också fälls och avsätts är en helt annan fråga. Demokraterna presenterar inom kort de formella riksrättsanklagelserna efter kongressattacken och hoppas på en blixtsnabb process.

Här är vad som kommer att hända de närmaste dagarna.

Vicepresident Mike Pence får 24 timmar på sig, skrev talmannen Nancy Pelosi i ett brev till sina kollegor i natt.

Representanthusets demokrater, med Pelosi i spetsen, kommer under måndagen att öka pressen på Pence och regeringen, och kräva att de ska avsätta Donald Trump genom det 25:e tillägget i grundlagen.

Om Pence avböjer eller inte svarar inom ett dygn, pekar allt mot en sak:

Man kommer att inleda en riksrättsprocess mot Trump för attacken mot kongressen.

Det skulle innebära att han blir den första amerikanska presidenten någonsin att ställas inför riksrätt två gånger.

De närmsta timmarna avgör: En avsättning eller ny riksrättsprocess. Oavsett kommer Trumps sista nio dagar i Vita Huset att bli historiska – här är vad som händer härnäst.

Tillträdande presidenten Joe Biden.

Varför väntas Trump ställas inför riksrätt en andra gång?

Trump anklagas för att ha uppviglat sina supportrar till att storma Kapitolium, samtidigt som kongressen räknade elektorsröster och var på väg att godkänna Joe Bidens seger i presidentvalet. Fem personer dog till följd av upploppen.

Så här går det till:

  1. Representanthuset.
    Den nedre kammaren i USA:s kongress väcker anklagelser mot presidenten och inleder riksrättsprocessen. Om fler än hälften av representanthusets 435 ledamöter godkänner riksrättsanklagelserna, går processen vidare till senaten.
  2. Senaten.
    Ett fällande och avsättning är upp till senaten – där republikanerna har majoritet i ytterligare någon vecka.
    Senaten håller en rättegång, och det krävs att två tredjedelar av senaten (67 av 100 ledamöter) röstar för att fälla presidenten. Demokraterna skulle i så fall behöva stöd från minst 17 republikaner i den tillträdande senaten.

Hinner de på nio dagar?

Demokraterna vill ha en blixtsnabb process. Efter Pences besked om hur han ställer sig till 25:e tillägget, väntas representanthuset rösta om riksrättsanklagelserna tisdag eller onsdag den här veckan.

Enligt Brian Kalt, en juridikprofessor vid Michigan State University, lär processen i representanthuset inte ta särskilt lång tid, kanske en eller två dagar. Men att hinna med en riksrättsrättegång i senaten innan Biden tillträder verkar osannolikt. 

– Senaten sammanträder inte förrän dagen innan, den 19:e januari. I en nödsituation kanske de skulle kunna sammankallas innan dess, men det verkar otroligt vid det här laget. Senaten gör ingenting snabbt, säger han.

Brian Kalt

Om senaten ska sammanträda före 19 januari krävs ett samtycke från samtliga 100 senatorer.

Även om representanthuset väcker åtal, kan de komma att vänta med att skicka anklagelserna vidare till senaten efter Bidens 100 första dagar vid makten, säger James Clyburn, Demokraternas inpiskare i representanthuset, till CNN.

Demokrater är nämligen oroliga att en rättegång i senaten saktar ner Bidens möjligheter att klubba igenom mer akut lagstiftning gällande pandemin, ekonomiska stödpaket och att få sitt nya kabinett godkänt.

– Om rättegången i senaten börjar i slutet av januari och februari, skulle den sno all uppmärksamhet från den nya administrationen. Bidens tillträdande skulle däremot hjälpa till att ena landet och lägga en ny kurs för USA, säger Cass Sunstein, juridikprofessor på Harvard, som skrivit boken "Impeachment: A Citizen’s guide”.

Cass Sunstein

Demokraterna tar snart över makten i senaten, med en svag majoritet. Därför kan de även vilja att hålla rättegången senare på grund av det skälet.

Vad händer om senaten inte hinner hålla rättegången före Biden tillträder?

Flera rättsliga experter menar att rättegången i senaten kan hållas efter Trumps tid i Vita huset. Men meningarna går isär:

– Jag tror att en riksrättsrättegång är möjlig även efter att man har lämnat ämbetet. Annars skulle en president vara fri att göra avsevärd skada under de sista dagarna, utan risk för att hållas ansvarig, säger Michael Gerhardt, juridikprofessor University of North Carolina.

– Målet med riksrätten är att möjliggöra ett avlägsnande av en sittande president, vilket innebär att klausulen är till för de som för närvarande är i tjänst, säger Harvard-professorn Cass Sunstein.

Michael Gerhardt

Är det någon idé att inleda en riksrättsprocess om Trump redan har lämnat Vita huset innan han kan avsättas i senaten?

Det kan ändå få stora konsekvenser för Donald Trump – om han fälls.

Röstar två tredjedelars majoritet ja i senaten, gör det att en president per automatik blir avsatt.

När det har slagits fast går man vidare till nästa omröstning: 

Om personen ska hindras från att ställa upp som presidentkandidat eller ha offentligt ämbete igen, något som endast kräver enkel majoritet.

– Så även om senaten inte hinner agera genom att faktiskt avsätta Trump i tid, skulle de kunna stoppa honom från att försöka bli president igen. Vilket vore meningsfullt eftersom att han talar om att ställa upp igen 2024, säger Brian Kalt.

Vad har Trump att förlora?

Framförallt att han hindras från att bli president igen.

Men en president som fälls i en riksrätt kan också gå miste om en pension på motsvarande cirka 1,8 miljoner kronor, tillgång till kontorslokaler och resebidrag på upp till dryg 8,2 miljoner kronor varje år.

Men det kommer inte att gälla för Trump om rättegången äger rum efter den 20 januari.

– Endast presidenter som avsätts genom riksrätt under deras mandatperiod nekas att ta del av de förmånerna, säger professor Brian Kalt.

Donald Trump

Vad är den troliga utgången? 

Att två tredjedelar i senaten röstar för att fälla Trump verkar i dag osannolikt. Även om många republikaner är arga över stormningen av kongressen är det tveksamt om många vill sparka ut honom ur Ovala rummet då bara några dagar av mandatperioden återstår. Hittills har bara ett fåtal republikanska senatorer uttalat sig i frågan.

Demokraterna får kontroll över senaten i slutet av januari. Experter menar att de då genom enkel majoritet (över hälften) har en chans att stoppa Trump från att bli president igen.

Problemet är: Omröstningen om att stoppa Trump från att ställa upp igen lär troligtvis bara hållas efter att senaten röstat om han ska dömas och avsättas. (vilket kräver två tredjedelar av rösterna). 

Trump har uppgetts vilja benåda sig själv – är det en möjlighet? 

Det skulle i så fall vara första gången en president försöket göra det. 2018 sa Trump att han har ”absolut rätt” att benåda sig själv, något som är omtvistat bland många experter.

– Det korta svaret är att han kan försöka – och det ser ut som om han kommer att göra det. Det finns flera goda argument emot det, den sidan står jag på. Men det finns rimliga argument för att han kan benåda sig själv, och det finns inga prejudikat. En domstol skulle i så fall behöva avgöra, säger Brian Kalt.

 

PODD Qanon och stormningen av Kapitolium

Aftonbladet Daily med forskaren Rikard Friberg von Sydow.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen