Nu ska det hemliga registret granskas

Publicerad 2013-01-18

Datainspektionen ska undersöka om Folksam bryter mot lagen efter Aftonbladets avslöjande

Kan vara brottsligt I går kunde Aftonbladet avslöja att försäkringsbolaget Folksam kartlägger kunder i ett hemligt register. Med anledning av de uppgifterna inleder Datainspektionen ett tillsynsärende. ”Mot bakgrund av de uppgifter du har redovisat så tycker vi att det finns anledning att titta vidare på det här”, säger Catharina Fernquist, på Datainspektionen.

Folksams hemliga register kan vara olagligt.

Nu inleder Datainspektionen en granskning av försäkringsbolaget.

– Det känns väldigt obehagligt att vara övervakad, samtidigt blir jag fly förbannad. Så här kan de inte hålla på, säger läsaren ­Birgitta Lindvall Berg, 62.

Catharina Fernquist.

Folksams utredningschef Klas Beskow förnekade först spaningsregistrets existens. Men när Aftonbladet senare fick en intervju med bolagets skadechef AnnKristine Wuopio-Mogestedt medgav hon att arkivet finns och att Folksam sparar känsliga uppgifter om sina kunder i upp till tio år. Det kan bland annat handla om personernas sjukdomar, socioekonomiska status och sexuella problem.

Stor uppmärksamhet

Avslöjandet fick stor spridning i medier över ­hela landet i går och nu ­inleder Datainspektionen ett tillsynsärende med anledning av uppgifterna.

– Det finns ett visst utrymme för försäkringsbranschen att behandla uppgifter om till exempel lagöverträdelse som normalt sett inte är tillåtet för andra än myndigheter. Men de har ett visst utrymme för att hantera den typen av uppgifter. Var den gränsen går är inte helt tydligt. Mot bakgrund av de uppgifter du har redovisat så tycker vi att det finns anledning att titta vidare på det här, säger Catharina Fernquist, chef på Data­inspektionens näringslivsavdelning.

En av de saker som Datainspektionen vill titta vidare på är att Folksam sparar känsliga uppgifter även efter att misstankar om försäkringsbedrägeri har avskrivits.

– Det är ett exempel på sådant som vi skulle ta ställning till. Om det är okej att man sparar de uppgifterna, säger Catharina Fernquist.

Just detta fick många ­oroliga och upprörda Folksamkunder att höra av sig till tidningen under tors­dagen.

”Känns olustigt”

– Folksam ska göra sitt jobb, men inte i lönndom. Vill man ägna sig åt den typen av verksamhet ska man göra det öppet och inte mörka det man håller på med, säger Max Gauffin, 62, på Gotland.

Läsaren Birgitta Lidvall Berg, 62, från Trelleborg är en av många som har fått avslag på sin anmälan om bilstöld – och nu misstänker hon att hon finns i Folksams hemliga arkiv.

– Det fanns verkligen ingen grund för Folksam att misstro mig och min särbo. Men nu är vi ju förmodligen övervakade och det känns väldigt olustigt att bli stämplad på det här sättet. Jag är jätteorolig, det känns fruktansvärt, säger hon.

Under torsdagen hörde ett stort antal läsare av sig till Aftonbladet och med­delade att de ska säga upp sina försäkringar hos Folksam.

ANNONS