Hälsningen från Nordkorea: 일심단결

Uppdaterad 2013-02-03 | Publicerad 2013-01-30

Diktatorn hyllas - i gigantiska propagandahälsningar

Propagandameddelandet.

”Länge leve general Kim Jong-un, den skinande solen!”

”Låt oss ena våra hjärtan i ett sinne!”

När Nordkorea öppnas upp för omvärlden via en detaljerad vy i Google syns tomma gator, arbetsläger - och gigantiska propagandameddelanden. 

Igår skrev Aftonbladet om att vem som helst kan spionera på Nordkorea. Google har öppnat upp sin söktjänst för landet - som tidigare varit en bokstavligt talat vit fläck på kartan.

일심단결

Flera av Aftonbladets läsare har gjort slag i saken - och hittat allt från arbetsläger till stridsvagnar. Men även stora propagandameddelanden syns från luften.

En läsare uppmärksammar fyra vita tecken i en femtio meter lång rad strax utanför byn Kalma i nordöstra Nordkorea.

Tecknen lyder 일심단결 och uttalas ”il-sim-dan-gyeo”.

– Det betyder ungefär ”låt oss ena våra hjärtan i ett sinne”, berättar Veronica Hwang, lärare i Koreanska vid Folkuniversitetet i Stockholm.

– Det är egentligen ett positivt budskap, som betyder att man ska uppnå ett mål för att skydda någon eller något. Men det är ett starkt uttryck som ofta används inom militären, säger hon.

Kim Jong-un - en skinande sol

Men även Nordkoreas nya ledare Kim Jong-un hyllas på marken. Utanför Ryanggangprovisen syns en 560 meter lång slogan som prisar den unga diktatorn, skriver National Post.

”Länge leve general Kim Jong-un, den skinande solen!”, lyder hälsningen som möter nyfikna utomstående som slår in koordinaterna 41.307246, 128.160206 på Google maps.

"Kanske är startkoder till kärnvapen"

Men det är inte bara politiska hyllningar som kommuniceras från marken. 26-åriga Johan Holm från Kungsör blev nyfiken på Nordkorea efter Aftonbladets artiklar - och hittade ytterligare tecken.

– Jag har suttit och zoomat in och ut på ställen som jag tyckte var intressanta hela förmiddagen. Helt plötsligt såg jag något vitt, berättar han.

Platsen med de sex koreanska tecknen ligger vid en sjö på östkusten.

– Det är säkert någon form av hyllning till ledaren. Fast vem vet, det kanske är startkoderna till kärnvapnen?, säger han.

Vid en dubbelkoll med Gabriel Jonsson, docent i koreanska vid Stockholms universitet, visar det sig dock att meddelandet, något otippat, handlar om - träd.

– Exakt vad frasen blir på svenska är svårt att säga, men det handlar om att man bedriver en politik med syfte att återplantera träd, berättar han.

Här under finns kartan – spionera du med!