Eget bad är guld värt!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-21

Så fixar du egen swimmingpool

– Vi längtar efter badsäsongen, säger Mona och Ingvar Andersson i Nynäshamn. För nu är den klar, familjens drömprojekt: poolen! Och den var värd varenda krona.

Det krävdes grundliga förberedelser innan familjen beslöt sig för att bygga pool. För att få känslan av hur stor plats en pool på 7 gånger 3 meter tar klippte man ner en presenning i den storleken och flyttade runt den i trädgården.

– Ja, det gav verkligen en bra känsla för hur stort det skulle bli, säger Ingvar Andersson.

Och den första idén om att placera poolen ut mot gatan nedanför stora huset skippade de när de insåg hur nära vägen den skulle ha hamnat.

– Vi är jättenöjda med placeringen. Poolen ligger mellan boningshuset och gäststugan. Nu kommer gästhuset till användning på ett nytt vis. Barn och barnbarn kan använda den för ombyte och värma sig mellan doppen, säger Mona.

Gjorde mycket själva

De har slitit tillsammans för sin pool. De lejde ut grävningen och fundamentet runt poolen har gjorts av två snickare. Själva poolen kostade 26 000 kronor. Med kostnad för hantverkare, allt virke till inhägnaden, sten och pooltillbehör räknar man med att det hela gått på 115 000 kronor. Att det blev så pass billigt beror på att Ingvar och Mona själva snickrat staketet, insynsskyddet och lagt stenen på nya uteplatsen vid poolen, som är en paviljong med skydd både uppåt och åt sidorna. Där sitter man bra och kan hålla koll på badande barn.

För säkerheten är superviktig när man är med pool. Det går inte att negligera kraven på staket och något att täcka över poolen med.

Men hur kommer det sig att man vill ha en pool när man bor 250 meter från en havsvik?

– Ja, det kan tyckas idiotiskt kanske. Men vi hade pool i vårt förra hus och har faktiskt saknat en. Dessutom har jag orm- och vassfobi så jag undviker att bada nere vid stranden, säger Mona med ett snett leende.

Nu kan hon och de fem barnbarnen ha en massa skoj ihop i poolen.

Det gick på två månader från första spadtaget till färdig anläggning förra sommaren. De satte fart i juni och i augusti var den klar. Men helt färdiga känner de sig först i år, när insynsskyddet och uteplatsen är på plats.

– Vi är väldigt nöjda, och stolta över att vi själva gjort så pass mycket, säger Ingvar.

Solceller på plats

Vattnet i poolen cirkulerar hela tiden och en reningsanläggning kollar klorhalten. Dessutom finns förstås värmepump, dammsugare för rengöring, håvar och borstar för att hålla smuts borta.

I sommar ska de gräva ned solcellsmattor och hoppas på så sätt få upp värmen med 6–8 grader.

– Ja, idealiskt är ju om det blir 22–24 grader i vattnet. Då drar man sig inte för att hoppa i, säger Mona.

Foto: Mikael Gustavsen

Ett dopp i Medelhavet är inte heller så dumt

Destination: Boka sista minuten på Aftonbladets resesajt

Följ ämnen i artikeln