Smittat kött kallas tillbaka

Publicerad 2012-07-28

Fläskkött som sålts av Axfoodkoncernens butiker kallas tillbaka.

Salmonellabakterier kan finnas i bland annat blandfärs och marinerade grillbrickor.

Totalt handlar det om två ton av marinerat fläskkött som kotletter, karréskivor och fläskfilé som återkallas.

Samtliga med Danmark som ursprungsland.

Salmonellabakterierna upptäcktes vid en rutinkontroll.

– De gjorde först en kontroll i Danmark, men de hittade ingenting. Sen gjorde vi en till och det såg ut som att det inte fanns något men fanns en indikation att det fanns. Men vi kan inte veta hur stor del av det här köttet som är smittat så vi drar in allt, säger Ingmar Kroon, presstalesman på Axfood.

Tredje gången

Köttet har skickats till Hemköp-, Willys-, Prisextra- och Tempobutiker över hela landet.

– Jag kan inte säga någon stad som har och inte haft, överallt där de har våra butiker kan ha fått köttet.

Tidigare i juli kallade Axfood in ett parti hamburgare och i februari återkallades ett parti med blandfärs. Båda med Danmark som ursprungsland.

– Vi ska inte dra för snabba slutsatser om Danmark. Salmonella har förekommit i svenskt kött också. Vi måste nu undersöka om det finns något mönster i detta.

Kött ska brännas upp

Axfood kommer att utreda det senaste fallet för att se om det finns några likheter med de förra. 

– Nu är dessa nya partier marinerade och vi måste kolla om det är i köttet eller i marinaden eller i kryddorna.

Den som har köpt det salmonellasmittade köttet ombeds att komma tillbaka med det till butiken.

– När det gäller salmonella finns det strikta regler för det här. Det måste hanteras med största försiktighet. Har man det här ska man lämna in det för destruktion, det ska inte ut i samhället utan det ska brännas upp.