Obama chanslös i slutändan ändå

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-21

NEW YORK. Att Barack Obama förlorar Pennsylvania i morgon spelar ingen roll.

Han blir ändå demokratisk presidentkandidat.

Och sedan får han storstryk av John McCain i höst...

Det som kallas den republikanska attackmaskinen har redan lyckats så tvivel bland de väljare som avgör valet.

Efter sex veckor av skuggboxning har det alltså blivit dags för en ny rond i primärvalsduellen mellan Barack Obama och Hillary Clinton.

Det är väljarna i Pennsylvania som i morgon fördelar hela 187 delegater mellan kandidaterna.

Och liksom sina grannar i det på många sätt snarlika Ohio väntas en majoritet av dem rösta på Clinton. Alla opinionsmätningar visar att hon vinner. Inte särskilt stort, men ändock.

Den segern kommer att generera samma storvulna optimism som vanligt, men ändrar i sak ingenting. Obamas ledning är fortfarande ointaglig. Och när han om två veckor bärgar Indiana och North Carolina är det inte omöjligt att Clinton faktiskt ger upp.

Motståndarna säkra

Att Barack Obama till slut nomineras är de flesta i USA övertygade om.

Inte minst motståndarna.

Republikanerna har inte bara slutit upp bakom den sedan länge nominerade – och tidigare ifrågasatte – John McCain. De har också inlett kampanjen mot mannen som blivit en levande folkrörelse på andra sidan blockgränsen.

Såväl krafter runt McCain-kampanjen som media med en högerorienterad agenda – läs Fox News – ägnar just nu avsevärd energi åt att misskreditera Barack Obama.

Inte så mycket för hans ståndpunkter i aktuella sakfrågor som för...ja, ”other stuff”, som det heter.

Man påminner till exempel ständigt om kopplingarna till militante pastorn Jeremiah Wright och hans uttalanden om att USA fick skylla sig självt för terrorattackerna 2001.

Likaså om oförsiktiga Obama-uttalanden om bittra människor på landsbygden som tyr sig till religion och vapen.

– Och detta är bara toppen av isberget. När den verkliga kampanjen börjar kommer han att få det svettigt, säger en källa nära McCain-kampanjen efter några glas rödvin för mycket.

Tveksamma

För en utomstående kan det framstå som märkligt banala frågor – i synnerhet i ljuset av de verkliga problem det här landet brottas med.

Men republikanska strateger försöker påverka dem som i princip alltid avgör valen – tveksamma mittendemokrater utan ideologiska kopplingar till sitt parti.

Om man kan plantera en bild av Obama som udda halvextremist utan förståelse för ”vanligt folk” bland dem, är förhoppningen att de väljer det trygga, pålitliga alternativet McCain.

Just nu tyder inget på att det inte kommer att lyckas.