Källor till SR: Merkel skällde ut Orbán under EU-toppmötet

Uppdaterad 2015-09-24 | Publicerad 2015-09-23

Den stora frågan inför kvällens EU-toppmöte var om det skulle bli bråk mellan Ungerns Viktor Orbán och Tysklands Angela Merkel.

Förbundskanslern tycks ha levererat på åtminstone den punkten – enligt källor till Sveriges Radio ska hon ha skällt ut Orbán inför de andra regeringscheferna.

EU:s regeringschefer satt på onsdagskvällen i ett utdraget extrainsatt toppmöte i Bryssel. Inte förrän strax före klockan 01 twittrade Preben Aamann, talesperson hos Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, att mötet var över.

På förhand väntades inte mötet sluta med några konkreta beslut, mer än löften från medlemsstaterna om att bidra mer till FN:s insatser i flyktingarnas närområde och att arbeta för en förstärkning av EU:s yttre gränser.

I stället handlade mycket av förhandssnacket om huruvida det skulle bli bråk mellan Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

”Merkels moraliska imperialism"

Efter att tisdagens migrationsministermöte beslutat att fördela 120 000 asylsökande mellan EU:s medlemsländer tände Orbán till och förkastade det han kallar "Angela Merkels moraliska imperialism".

– Ungern vill inte förändras på grund av flyktingkrisen och jag ber övriga länder att respektera det beslutet, sa Orbán vid en presskonferens i Tyskland inför onsdagens möte.

Merkel å sin sida uppges ha gett svar på tal under kvällen. Enligt källor till Sveriges Radio har mötet generellt präglats av heta känslor – och bland annat ska Merkel ha skällt ut Orbán inför de andra regeringscheferna, skriver SR:s Brysselkorrespondent Jan Andersson på Twitter.

Löfven: Finns genuin vilja

Trots det höjda tonläget i flyktingfrågan menar Stefan Löfven att det finns en vilja bland alla EU-länder att hålla ihop.

– Ibland blir det påfrestningar, men det finns en genuin vilja att komma fram till något bra. Den här situationen kommer inte att försvinna. Det går inte att sticka ner huvudet i sanden, sa han inför mötet.

Sveriges statsminister var glad över tisdagens beslut om att införa tvingande kvoter för flyktingmottagande till alla EU-länder – trots att fyra länder var emot och Finland avstod från att rösta.

– Det var en seger att alla länder nu ska ta ansvar. Enskilda länder kan inte lösa flyktingkrisen. Vi ska hjälpas åt, sa Stefan Löfven.