Netanyahu – fräck bortom alla gränser

Ett påhopp av sällan skådat slag av en allierad

Benjamin Netanyahus fräckhet var bortom alla gränser.

Israels ledare stod som gäst i USA:s kongress och anklagade president Obama för att äventyra Israels och världens säkerhet.

Han saboterade Obamas chanser att nå ett avtal om Irans kärnvapen och fixade röster åt sig själv.

Följ ämnen
Israel
Netanyahu i kongressen.

En amerikansk expertkommentator menade att Netanyahu lika gärna kunnat stå i Munchen och anklaga Obama för att vara en ny Neville Chamberlain. Den brittiske premiärministern som fällde det ökända yttrandet om "fred i vår tid" efter sin uppgörelse med Hitler 1938. Ett år senare startade andra världskriget.

För två länder som traditionellt står så nära varandra som USA och Israel var Netanyahus tal ett påhopp av sällan skådat slag. Att de personliga relationerna mellan honom och Obama sedan länge är usla är ingen hemlighet. Efter det här är det svårt att se att Obama ens vill befinna sig i samma rum som den israeliske premiärministern.

Grov anklagelse mot Obama

Sedan Obama avslutat USA:s krig i Irak och Afghanistan ser han ett avtal med Iran om att avstå från att skaffa sig kärnvapen som sin absolut viktigaste utrikespolitiska fråga och som ett sätt att bevara världsfreden.

Presidenten har ägnat månader och år åt att mödosamt förbättra relationerna med det religiösa ledarskapet i Teheran och få till verkliga förhandlingar. Han skattar själv chanserna att lyckas till 50-50. Om tre veckor är det deadline för att nå ett ramavtal.

Med sitt tal gjorde Netanyahu allt i sin makt för att förhindra att ett sådant avtal blir verklighet. Möjligen var hans mål att tvinga USA att skärpa kraven på Iran. Definitivt att få kongressen att rösta emot det avtal som ännu inte är färdigförhandlat.

Israels ledare gick längre än att påstå att avtalet inte skulle stoppa Iran.

– Avtalet banar väg för Irans möjligheter att skaffa sig mängder av kärnvapen, hävdade Netanyahu.

En grov anklagelse mot Obama.

Får 30 miljarder i militärt stöd

Netanyahu hade däremot inget alternativ att presentera. Blir det inget avtal kommer Iran att kunna fortsätta vägen mot kärnvapen. Hittills har hårda sanktioner inte får prästerskapet att backa. Inte ens ett militärt angrepp från Israel lär stoppa Iran.

Vita huset var upprört redan före talet för det faktum att Netanyahu accepterat inbjudan från republikanernas ledare i kongressen utan att först få klartecken från Obama.

Det var lite som en middagsbjudning där gästen ägnar hela kvällen åt att skälla ut värden.

Visserligen la Netanyahu upp talet taktiskt genom att inleda med att ösa beröm över Obama. Men i ljuset av det övriga han sa framstod de vackra orden som tomt smicker.

Efteråt var Obama rasande och anklagade via en talesman Netanyahu för att "bara snacka utan action".

USA är Israels mäktigaste vän, en av väldigt få i världen. Varje år får Israel närmare 30 miljarder kronor i militärt stöd från USA. Därför kan det framstå som märkligt att Netanyahu sågar av den gren han sitter på.

Slåss för sin politiska överlevnad

Han tar en väldigt stor risk när han så dramatiskt försämrar relationerna med USA:s president. Men uppenbarligen känner han sig säker på att ingen amerikansk president har råd att göra sig till ovän med Israel.

Netanyahu slåss dessutom för sin politiska överlevnad. Efter valet om två veckor är det högst osäkert om han sitter kvar som premiärminister. Bilderna från kongressen när gräddan av amerikanska politiker ger honom den ena stående ovationen efter den andra var ett försök från Netanyahu att samla de extra röster han behöver.

Följ ämnen i artikeln