100 "tatuerar" sig mot sexuellt våld

Publicerad 2014-05-19

Svenska profiler lägger ut bilder på sig själva med en "tatuering" mot sexuellt våld och för samtycke.

PR-tricket fick hashtaggen #fattatattoo att trenda på sociala medier.

Omkring hundra profiler lade i går ut bilder av sina färska "tatueringar" på sociala medier, under hashtaggen #fattatattoo.

Det hela är en PR-kampanj för rörelsen Fatta, som arbetar för samtyckeslagstiftning.

– Vi vill hitta olika sätt och kanaler för att nå ut med vårt budskap och ett sätt är att involvera olika profiler, säger Ida Östensson, grundare till Fatta och Crossing Boarders till Metro.

Bland kändisarna som deltar finns rapparen Timbuktu, Annie Lööf (C), Birgitta Ohlsson (FP) och Jonas Sjöstedt (V).

– Det är i stort sett ingen som har sagt nej. Alla tycker att det är helt fantastiskt, säger Ida Östensson.

”Hoppas fler ska #fattanu att samtyckeslag kan förändra attityder kring sexualitet. Ja är ja. Nej är nej”, skriver Birgitta Ohlsson på Twitter.

För den förre V-ledaren Lars Ohly gick det bättre att visa upp sin tatuering den här gången. Förra gången blev ju inte lika lyckad.

En är äkta

Men av de hundra som "taggat" sig är 99 fejk. Bara en tatuering är äkta.

Vem som lagt sig under nålen avslöjas på Fattas sajt, tillsammans med en lista över saker man själv kan göra för samtycke och mot sexuellt våld.

– Folk tycker att det här är en självklarhet, men samtidigt har vi inte en fungerande lagstiftning och får inte alla att agera enligt samtycke i praktiken. Alla måste börja granska sig själva och tänka på sin egen del i återskapandet av de normer som leder till övergrepp och våldtäkter, säger Ida Östensson.