Henrik, 34 slogs ner – när han sa att han är gay

Publicerad 2014-10-05

Henrik var på väg hem i en taxi när han blev brutalt misshandlad.

Enligt polisanmälan tvärbromsade taxichauffören, drog ut honom ur bilen och tryckte ned hans huvud i asfalten – när Henrik berättade att han är gay.

Nu ska taxichauffören stängas av under polisutredningen.

Vid fyratiden under lördagsmorgonen satte sig Henrik i en taxi vid Norra Bantorget i Stockholm. Under kvällen hade han besökt gayklubben Candy.

– Jag har alltid varit öppen med att jag är gay. Det är inget jag hymlar med, säger Henrik.

Han berättar hur han inledningsvis delade taxi med två andra personer. Under resan hamnade resenärerna i en diskussion med taxichauffören.

– Vi var oense om vissa saker och det var en diskussion. Jag funderade inte så mycket på det då, säger han.

Men när han och taxichauffören blev ensamma i bilen skiftade stämningen och diskussionen blev allt mer hätsk.

Tryckte ner honom på marken

Enligt Henrik tvärbromsade chauffören när han berättade att han är homosexuell. Henrik säger att chauffören körde in till sidan, drog ut honom ur bilen och tryckte ned hans huvud i asfalten.

– Han höll ett stryptag om min hals och tryckte mig hårt mot marken. Jag hörde hur han skrek en massa saker som "håll käften". Det gick väldigt snabbt allting och jag uppfattade inte allt han sa. Det pågick i kanske fem minuter.

Efter misshandeln återvände chauffören till bilen och körde därifrån, med Henriks mobiltelefon i framsätet. Kvar på marken låg Henrik, blåslagen och utan möjlighet att kontakta sin pojkvän.

– Det kom en annan taxi på vägen och jag vinkade in den. När jag satte mig i bilen berättade jag vad som hänt. Då körde chauffören hem mig gratis, säger Henrik som inte vill uppge sitt efternamn.

Har anmält

Han känner sig skärrad efter händelsen. Bilder som hans pojkvän tog visar röda märken på halsen, nacken och bröstet.

– Jag får en obehaglig känsla i kroppen när jag tänker på att det hänt. Jag förstår inte hur han fått sin licens. Man ska väl kunna känna sig trygg när man sätter sig i en taxi?

Henrik har gjort en polisanmälan. Söderortspolisen rubricerar händelsen som misshandel.

– Anmälan kom in under natten. Under färden blir målsäganden och taxichauffören osams och målsäganden blir utdragen ur bilen. Personen hamnar på marken och får ett stryptag. Det verkar också som att det finns ett hatbrottsmotiv. Misshandeln ska ha utövats på grund av målsägandens sexualitet, säger Johan Sihlén, biträdande stationsbefäl i Söderort.

”Fruktansvärt”

När Aftonbladet når taxibolaget Taxi Kurir känner de inte till händelsen.

– Jag har inte fått höra någonting om detta. Detta måste vi kolla upp, säger Karin Bergman, kommunikationsansvarig på Taxi Kurir.

Hon blir chockad av uppgifterna.

– Detta är så fruktansvärt. Det är ett beteende som är helt oacceptabelt. Sådana här förare vill vi inte ha hos oss. Vi är ett icke-politisk, icke-religiöst och mångkulturellt företag och för oss är det en självklarhet att behandla alla människor lika. Vi kommer att ta reda på vad som hänt och ta den här händelsen vidare till vår disciplinsnämnd.

Föraren kommer att stängas av under utredningen, enligt Karin Bergman.