Han gled alltid undan - tills nu

Uppdaterad 2014-01-26 | Publicerad 2014-01-25

Mille Markovic gick med en boxares attityd genom livet.

Han väjde inte ens för att dra in kungahuset i en smutsig skandal med manipulerade bilder.

Att det skulle sluta som det gjorde är inte förvånande. Bara tragiskt.

Första gången jag mötte den tidigare proffsboxaren och porrklubbsägaren Mille Markovic sågs vi på pizzerian i hans hemma­kvarter. Den låg bara ett stenkast från platsen där han i torsdags sköts till döds med fyra skott i huvudet.

Mille ville ge sken av en maffia­boss, med solbrillor, bandana och underhuggare som sprang ärenden åt honom. Det var svårt att ta på allvar.

Samtidigt visade hans straff­register på ett omfattande våldskapital och en extrem kreativitet när det gäller både att begå brott och slippa straff. På 1980- och 90-talet rörde han sig med kändis­eliten. Då riggade han bland annat en fälla för att filma Björn Borg, för att pressa honom på pengar.

På pizzerian där vi sågs drog Mille fram utskrifter på bilder. Kungen tillsammans med ett antal nakna kvinnor fladdrade förbi när han bläddrade.

Det här var början på en skandal som tvingade kungen att säga upp bekantskapen med några av sina närmaste vänner. De anlitade kriminella för att förhandla med Mille om bilderna. Kungavännerna hade uppenbarligen skäl att tro att fotografierna var äkta.

Det var de inte. Mille hade försökt sig på en storbluff.

Vi hade mycket kontakt under månaderna som följde. Även efter att hans bluff avslöjats fortsatte han att ringa.

Han verkade ständigt jagad. Både av uppenbart inbillade fiender och av de hot en person som verkar i en kriminell värld drar på sig.

Han gav ett allt mer isolerat intryck. Han bråkade med sina närmaste och slogs med myndigheterna för att få träffa sina barn. Till sist hamnade han till och med i konflikt med sin affärspartner och bäste vän - porrklubbsägaren Michael Badelt.

I juni förra året greps Mille. Han låg under en massa bråte i en skåpbil. Mille misstänktes för att ha riggat en skottlossning mot Badelts strippklubb.

Men allt skrevs av och han släpptes.

Mille hade talang för att lyckas glida undan.

Men inte i torsdags.

I bilen utanför hans lägenhet skrev två anonyma män i en vit Toyota Corolla det sista kapitlet om Mille Marko­vic.