Perssons gård nu ännu större

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-03-04

Statsministern vill bygga tre nya hus på ägorna nära Katrineholm

Göran Persson och Anitra Steen ska bygga tre nya hus på sin gård i Sörmland.

En huvudbyggnad, en gäststuga och ett garage med utsikt över sjön.

Den 1 maj i år tillträder Göran Persson och Anitra Steen Torp, som de köpte för 12,5 miljoner i april förra året. Men de redan befintliga byggnaderna räcker inte för statsministerparet. Nu har de ansökt om bygglov för ytterligare en huvudbyggnad, en gäststuga och ett garage.

Det var en blivande granne som i går lämnade in ansökan om förhandsbesked för byggnadslov till byggnadsnämnden i Flen.

Enligt ansökan vill statsministerparet bygga tre nya hus på sin gård. En huvudbyggnad i två våningar med mansardtak, ett brutet tak som gör övervåningen nästan lika rymlig som bottenvåningen. Ett garage och en gäststuga.

Gäststugan och garaget placeras på varsin sida av huvudbyggnaden och får närmast karaktären av flyglar till bostadshuset. De tre byggnaderna kommer att ligga mycket vackert nära sjöns strand.

"Ser inga hinder"

- Jag ser inga hinder för att de ska få sitt förhandsbesked. Det finns inga närboende grannar som kan komma med erinringar, säger byggnadsinspektör Anders Solberg på plan- och byggkontoret.

Enligt den karta som bifogats ansökan går det ingen väg fram till Göran Perssons nya bostad. Men att anlägga väg på egen mark kräver inga tillstånd.

Av ansökan framgår också att Göran Persson ska hämta vatten ur egen brunn och låta avloppet gå ut i en trekammarbrunn.

Först i slutet av april ska ansökan behandlas av byggnadsnämnden i Flen. När Göran Persson och Anitra Steen vet exakt hur deras nya hus ska se ut måste de lämna in en ordinarie ansökan om bygglov. I det arbetet har de hjälp av en arkitekt.

I en intervju i Aftonbladet har Göran Persson berättat hur han vill att det nya huset ska se ut:

"Ska se lite äldre ut"

-Det blir ett träpanelat, rött sörmländskt hus som troligen kommer att se lite äldre ut än det är.

Anitra Steen och Göran Persson köpte Torp i april förra året för 12,5 miljoner kronor. De tillträder 1 maj i år och planerar att flytta in i sitt nya hus före jul.

De nuvarande ägarna driver både jord- och skogsbruk på den 192 hektar stora gården. Det planerar Persson och Steen också att göra.

-Själv är jag väldigt förtjust i herefordkossor, har Göran Persson sagt.

De övriga byggnaderna på gården, bland annat den gamla rappade huvudbyggnaden, ska hyras ut.

Tidigare:

Lena Mellin