Femdygnsprognoser fel varannan gång

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2005-08-11

SMHI: De ska ses som information

Hur många har inte suttit i sommarstugan när regnet öser ner för att sedan gå till jobbet under strålande sol?

Femdygnsprognoserna är fel hälften av gångerna – de ska ses som information, säger SMHI.

Det är många svenskar som slaviskt följer femdygnsprognosen och planerar vistelsen i sommarstugan eller båten efter den. Men träffsäkerheten för femdygnsprognosen är allt annat än säker och under sommaren var SMHI:s femdygnsrapporter rätt i runt 50 procent av fallen.

– Man måste se en femdygnsprognos som information som blir säkrare ju närmare dagen man kommer. Om vi säger att det kommer att bli 20 grader i Stockholm om tre dagar och det i själva verket blir 15 grader då räknas det som en felaktig prognos hos oss, säger han.

SMHI har i uppdrag av regeringen att i genomsnitt ha 85 rätt i sina prognoser om temperatur, vind, molnighet och nederbörd under ett år. Under juni och juli, då många semesterfirande svenskar svor över det opålitliga vädret, uppfyllde SMHI de kraven.

– I juni var 87 procent av prognoserna rätt och i juli stämde 85 procent, säger Ilmar Karro, prognoschef för SMHI i Norrköping.

Svårare med prognoserna på sommaren

77 procent av SMHI:s prognoser som enbart handlade om temperaturen nästkommande dag var riktiga. En siffra som Ilmar Karro tycker är bra.

– Ja, det är en ganska normal siffra för sommaren. Den bästa träffsäkerheten vi hade var förra året med drygt 90 procent rätt, som sämst har vi varit nere i 70 procent, säger han.

Karro säger att det är svårare att göra korrekta prognoser på sommaren, eftersom vädret växlar mer.

– Vi kan ha ett väder där det är klart på morgonen som sedan övergår i molntussar och skurar. Det är väldigt svårt att förutse precis när skurarna ska komma och var, säger han.

Kepigare att göra prognoser i Sverige än Danmark

Boende i Sydsverige som har tillgång till den danska motsvarigheten till SMHI, DMI, hävdar som oftast att DMI har bättre och säkrare prognoser än SMHI. Ilmar Karro hävdar att det är ovanligt att prognoserna skiljer sig åt väsentligt.

– Både vi och danskarna använder samma väderunderlag och våra meteorologer går ungefär samma kurser ute i Europa, säger han.

En förklaring till att DMI har bättre träffsäkerhet i Danmark är enligt Karro att vädret är lättare att förutspå.

– Vi har fjällen, insjöar, Östersjön och skogar vilket gör det lite knepigare för oss. Dessutom är Danmark ett mindre land, säger han.

SMHI jobbar dock för att göra sina prognoser mer träffsäkra.

– Idag är en femdygnsprognos lika tillförlitlig som en tvådygnsprognos var för 10-15 år sedan. I framtiden kan vi nog göra sjudygnsprognoser som är lika tillförlitliga om en femdygnsprognos är idag, säger han.

Så får du ut mer av prognosen

Therese Holmberg

Följ ämnen i artikeln