Familjen till den dödsdömde 23-åringen: ”Mycket sorg”

Publicerad 2024-06-14

Tre män ska ha dömts till döden i Irak.

En av männen ska bli pappa om en månad.

– Han är bara 23 år och har just börjat leva sitt liv. Men han kommer aldrig få träffa sin dotter nu, säger hans syster.

Tre svenska män, som är 19, 23 och 25 år gamla, ska ha dömts till döden för mordet på gängledaren Mustafa ”Benzema” Aljiburi i Irak.

Rättegången hölls bakom stängda dörrar i Bagdad på onsdagen.

För männens anhöriga har beskedet kommit som en chock. Aftonbladet har varit i kontakt med 23-åringens syster, som berättar att hans föräldrar närvarade utanför tingsrätten då rättegången hölls.

De har ännu inte fått träffa honom.

– Jag tror att han mår väldigt dåligt. Tänk att inte få träffa en anhörig efter en sådan dom. Att ens liv ska ta slut. Han måste ha så många frågor. Jag är väldigt orolig, säger systern.

34-åriga Mustafa ”Benzema” Aljiburi sköts ihjäl i Bagdad.

Väntar barn om en månad

Hon berättar att hennes bror har umgåtts med personer som höll på med kriminalitet när han var yngre, och att familjen har kämpat för att hjälpa honom att ta sig ur det.

Han har tidigare deltagit i en avhopparverksamhet i Sverige, men på grund av en hotbild flyttade han till Irak för ett år sedan.

Där har han gift sig och han och hans fru väntar barn. Dottern är beräknad att komma om en månad.

– Han åkte dit för att starta ett nytt liv. Han hade ett jobb, han mådde bra och slutade med droger. Vi blev väldigt glada för hans skull när vi såg att allt gick bra och att han började må bättre. Så det här kom som en stor chock, säger systern.

Hur bevisningen mot honom ser ut, eller vad exakt han dömts för i Irak, är oklart.

– Advokaten säger att han inte ska ha varit på plats när mordet skedde och att han inte hade något vapen eller planerat detta. Det vi fått till oss är att det finns uppgifter om att han känt till mordet. Men det ska ju inte ge ett dödsstraff, säger systern.

”Oavsett vad som hänt ska man inte bli dödsdömd”

Hon säger att advokaten inte har fått närvara under hennes brors förhör.

– Under alla dessa månader har advokaten inte fått vara med på förhören. Han har inte fått träffa honom, han har inte fått hjälp med hur han ska tala eller vad han ska säga.

Under månaderna i häktet ska han enligt familjen ha utsatts för tortyr – något som flera svenska rättsexperter också uppger att fångar i Irak kan bli utsatta för.

Bland annat ska han ha stängts in i ett mörkt rum utan möjlighet att duscha. Hans syster säger även att han blivit både fysiskt och psykiskt misshandlad och hotad med vapen.

– I en sådan situation säger man vad som helst. När min familj har fått träffa honom har han varit väldigt rädd. Han gråter, skakar i kroppen och det enda han har sagt är ”hjälp mig härifrån”, säger systern.

Hur bevisningen ser ut mot de andra två männen är också oklart. Systern säger att inga vittnen fått närvara under rättegången, och att en av de andra två misstänkta männen inte hade någon advokat på plats.

– Det är för jävligt. Oavsett vad som hänt ska man inte bli dödsdömd. De är unga allihopa. Jag tänker på dem också, och jag tänker framför allt på min bror, säger systern.

”Kommer aldrig få träffa sin dotter nu”

UD har också nåtts av uppgifter om att tre män dömts till döden. Hittills har irakiska myndigheter bekräftat en av dödsdomarna och UD utreder nu vad som gäller för de andra två männen.

– Irakiska myndigheter har bekräftat att en svensk medborgare har dömts till döden i Irak. Det finns uppgifter om att ytterligare en eller två svenskar ska ha fått samma straff. Dessa uppgifter har inte kunnat bekräftas, säger UD:s presstjänst till Aftonbladet.

På torsdagen kallades Iraks chargé d’affaires upp till UD. Utrikesminister Tobias Billström (M) har kommenterat mötet, och han säger att de kräver att dödsstraffen inte verkställs. Inga nya besked om ärendet har kommit på fredagen.

”Vid mötet framfördes Sveriges protester mot att svenskar i Irak dömts till döden och krav på att dödsstraff inte ska verkställas.

Även 23-åringens familj kämpar för att överklaga domen nu. Senare i dag ska pappan träffa honom, tillsammans med en advokat.

– Vi försöker stötta varandra och vara starka. Men det är mycket sorg och mycket gråt. Det är väldigt jobbigt. Han är bara 23 år och han har just börjat leva sitt liv. Om en månad ska han få barn. Men han kommer aldrig få träffa sin dotter nu.

Följ ämnen i artikeln