Ättiksfallet: Mostern om egna barndomen – ”Tvingades dricka ättika”

Publicerad 2024-06-19 09.03

Mostern till flickan i ”Ättiksfallet” berättar att hon som barn själv tvingades dricka ättika.

Flera år senare dömdes hennes syster för att ha förgiftat sitt barn på samma vis.

– Att utsätta ett av sina egna barn för något som hon själv har bevittnat som liten... jag vet inte ens vilket ord som skulle passa. Det är för sjukt för att vara sant, säger mostern till SVT Skåne.

Mostern berättar för SVT Skåne om sin tuffa barndom – där hon själv utsattes för våld av en vuxen. Hon beskriver det som en ”tortyrliknande uppväxt” och hon tvingades till exempel att dricka ättika.

Hon växte upp tillsammans med sin syster, som nu har dömts för att ha behandlat sin dotter på ett liknande sätt.

Mostern beskriver att relationen med systern inte varit särskilt bra, men att de som vuxna umgicks mer när de fick barn. Med tiden insåg hon dock att något inte stod rätt till och gjorde därför en orosanmälan till socialtjänsten.

–Jag hade en sådan klump i magen om att något var fel. Så jag valde att göra en orosanmälan. Det var sista gången jag såg henne, säger mostern.

Föräldrarna misstänks ha hållit flickan inlåst i tvättstugan. Där satt hon dagarna igenom i mörkret, fastspänd i en bilbarnstol med smutsiga blöjor på sig.

Kallades till förhör

Efter det kallades mostern på förhör – ett år senare – och fick reda på vilka misstankar som riktades mot hennes syster.

Systern dömdes i mars 2024 för att bland annat ha förgiftat sin dotter med ättika. Dottern ska även ha hållits instängd i en tvättstuga endast iklädd blöja och utan tillgång vatten och mat.

Systern dömdes till åtta års fängelse. Fallet har överklagats till hovrätten och förhandlingar avslutas den här veckan.