Åklagare granskar kritik om "Lilla hjärtat"

Marc Skogelin/TT

Uppdaterad 2021-06-05 | Publicerad 2020-10-23

I augusti dömdes mamman (till höger) av Norrköpings tingsrätt till fängelse i ett år och nio månader för grovt vållande till annans död.

Socialnämnden i Norrköping fick skarp kritik av Ivo för hanteringen av fallet med den treåriga flicka som kallats "Lilla hjärtat".

Nu undersöker åklagare om det kan misstänkas något brottsligt i socialnämndens agerade.

Detta sker efter det att en privatperson lämnat in en skrivelse med en begäran om att åklagaren ska inleda en brottsutredning, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

"Jag har inhämtat vissa upplysningar från Ivo. Inspektionen har i detta fall valt att inte själva göra en så kallad åtalsanmälan", säger åklagare Torsten Angervåg i pressmeddelandet.

En anmälan upprättas nu vid Åklagarkammaren i Norrköping och åklagare ska ta del av det underlag som finns och som utgörs av beslutet från Ivo.

"Det är i dag för tidigt att uttala sig om när åklagare kan fatta beslut i frågan om det ska inledas en förundersökning eller inte", säger Angervåg.

Enligt Ivo gjorde kommunen många allvarliga fel i hanteringen av ärendet och flickan fick inte det skydd hon behövde. Ivo beslutade att förelägga kommunen att vidta åtgärder, där ett vite på en miljon kronor var kopplat till föreläggandet.

I augusti dömdes mamman av Norrköpings tingsrätt till fängelse i ett år och nio månader för grovt vållande till annans död.