Trotjänare vid Postnord stal 458 brev: ”Blev som en mani”

Av: Karl Enn Henricsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Kunder klagade på att brev försvann i posten. Men mysteriet fick sin lösning då polisen hittade 458 brev och fyra säckar fyllda med sönderrivna försändelser, hos en av Postnords trotjänare.

“Det blev som en mani”, har mannen berättat.

Då polisen öppnade mannens skåp i Postnords lokaler i Stockholmsområdet möttes de av “decimetervis med brev”. I mannens hem hittade ytterligare försändelser. Totalt hittade polisen 458 brev, och fyra säckar med mängder av sönderrivna försändelser.

Tillslaget gjordes i början av 2018, efter att medarbetare såg hur mannen plockade upp ett brev på jobbet, och därefter gick mot sitt skåp.

1 av 5 | Foto: POLISEN

Mannen: Vet inte om jag är kleptoman

Under flera år hade personalen misstänkt att mannen lade beslag på post. Och när mannens skåp hade öppnats kom svaret på brevskickarnas klagomål. “Jag såg även att breven som låg i hans skåp stämde överens med de klagomål som vi hade fått in under en period. Klagomålen kunde bestå i: "Jag postade ett födelsedagskort som inte kom fram med en peng”, berättade en kollega för polisen.

Mannen arbetade vid posten under många år, och fick sparken. I förhör erkände han för polisen: ”Jag vet inte om jag är kleptoman, för jag har aldrig stulit någonting annat än de här breven. I samband med gripandet kändes det som ett knytnävsslag i magen”. Han berättade vidare att han började ta post runt 2011. “Hela den perioden som det här höll på var helt svart. Jag kommer inte ihåg datum från den perioden. Det höll på tills jag blev gripen”.

Därför åtalas mannen inte för stöld

Breven var uteslutande skickade av privatpersoner och mannen ska, i alla fall delvis, ha varit på jakt efter kontanter. Mannens ska ha kommit över ett par tusen kronor vilket lades på alkohol, har han berättat.

Då polisen pressade honom på varför han tog breven, svarade han: “Det var inget beräknande bakom det. Det blev som en mani”.

På frågan varför han hade sparat alla breven, blev svaret: “Jag vet faktiskt inte. Jag fick kanske en paranoid känsla av att slänga allt på en gång”.

Rättegången mot mannen ska hållas till veckan. Han är dock inte åtalad för stöld, utan för brytande av post– eller telehemlighet.
– Om jag ska påstå att han stulit något så måste jag bevisa att han har gjort det. Och jag har ingen aning om vad som funnits i kuverten, säger åklagare Zilla Hirsch.

Enligt åtalet är brottstiden från och med november 2014 och fram till att mannen greps. För eventuella brev som mannen tagit tidigare är brotten preskriberade.

Straffet för brytande av post– eller telehemlighet är böter eller fängelse i högst två år.

Mannens advokat vill inte lämna några kommentarer.

Publicerad: