Benny Hjelm kör coronataxin till sjukhuset

Publicerad 2020-05-16

Dagligen kör Benny Hjelm, 40, coronasmittade patienter till och från sjukhuset i en så kallad coronataxi. Det är en del av Taxi Enköpings initiativ för att hjälpa Region Uppsala med sjuktransporter i coronaviruset.

– För mig var det en självklarhet att hjälpa till där jag kunde, säger taxichauffören Benny Hjelm.

En vanligt dag kan det bli 15 coronasmittade personer och 250 km. Eller 3 personer och 500 km, det vet man aldrig. Men chauffören Benny Hjelm, 40, är tillgänglig 13 timmar om dagen 7 dagar i veckan i en av Taxi Enköpings tre coronataxis. Han är glad över att kunna bidra under krisen.

– Det känns bra att få möjligheten att hjälpa de drabbade. För mig handlar det inte bara om de sjuka som jag förflyttar utan även de fantastiska människor inom vården både på sjukhus och vårdcentraler samt ambulans som jag kan hjälpa att avlasta så de får mer tid till de mer akuta fallen.

Minskat antal körningar

Tidigt under coronakrisen uppstod frågan om hur patienter som är misstänkt eller bekräftat coronasmittade ska ta sig till och från sjukhuset när brukandet av allmänna transporter avråds. Lösningen blev coronataxis, som nu tillhandahålls av Taxi Enköping.

– Att bara köra smittade med ambulans var väldigt resurskrävande, så landstinget försökte skicka coronasmittade i vanliga taxibilar, jag tyckte inte att var okej, säger Anders Gustavsson, VD för Taxi Enköping. Så jag lämnade förslag till landstinget att upphandla den tjänsten om att köra särskilda bilar till och från sjukhuset. Och vi vann den upphandlingen. Vi har tre coronataxis i trafik. En av dessa rullar dygnet runt. Men nu ser vi en klar minskning i antalet körningar, det är väldigt positivt.

Anders Gustavsson, VD för Taxi Enköping.

Inte orolig för covid 19 under körpassen

Coronatransporterna är särskilt rustade för att köra smittade eller misstänkt smittade.

– Vi chaufförer använder skyddsutrustning i form av andningsskydd, handskar, förkläde av engångstyp samt skyddsglasögon, berättar Benny Helm. Mellan varje patient sker noggrann sanering av bilen.

Kan du känna oro för att själv bli smitta?
– När det gäller oro så är det faktiskt så att eftersom att jag kör covid och är medveten om faran och åtar åtgärder därefter för att skydda både mig själv och andra hela tiden så ser jag risken för mig själv som mycket lägre än för de människor som till exempel springer runt oskyddade i fullproppade butiker eller för de taxichaufförer som kör vanlig taxi, säger Benny Hjelm.

”Självklart att hjälpa till”

Anders Gustavsson tycker att lösningen med coronataxis har funkat väldigt bra.

– Vi har haft mycket bra dialog med sjukreseväxeln och vi är väldigt nöjda med återkopplingen vi får därifrån. Medarbetarna som kör de här bilarna gör det frivilligt och det har varit väldigt lätt att rekrytera. Jag upplever att personalen tycker att det är stimulerande att köra de hör körningarna och vi får väldigt mycket uppskattning för det vi gör.

– För mig var det bara en självklarhet när jag fick förfrågan att hjälpa till där jag kunde, säger Benny Hjelm.

PODD Barnens frågor om coronaviruset

Coronapandemin har förändrat livet för oss alla i hela världen. Ingenting är som det brukar vara. Vuxna kan ta in och förstå det som händer, men vad innebär det här för barn? Vilka frågor rör sig i barnens huvuden kring allt med corona? Det ska vi ta reda på i det här lite speciella avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen