"Vi vet inte om vi nått toppen än"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-01

Regeringen höll pressträff om svininfluensan

Igår skördade svininfluensan sitt första offer.

Idag informerade regering och myndigheter på en pressträff.

– Vi vet inte om vi är uppe i den snabbaste fasen nu eller om det kommer dröja ett par veckor, säger Johan Carlsson, på Smittskyddsinstitutet.

Regeringen och företrädare för flera myndigheter samlades idag för en gemensam pressträff om svininfluensan.

Fortfarande är det osäkert hur många svenskar som kommer att smittas. Det beror på när vaccinerna kommer igång i förhållande till peaken.

– I andra länder har det inte varit mer än 10-11 procent som insjuknat, säger Johan Carlsson.

Inte allvarligare

Ingen har ännu sett tecken på att svininfluesan skulle ha blivit aggressivare i Sverige.

– Influensan följer det förlopp som vi prognostiserade i april maj. Det har inte ändrat intensitet eller allvarlighetsgrad. De senaste dagarna förändrar inte vår bild.

Vaccination i oktober

Vaccinationerna börjar i första veckan i oktober.

De i riskzonerna, som regelbundet har kontakt med sjukvården på grund av olika kroniska sjukdomer, kommer att prioriteras under de första två veckorna.

Därefter är det dags för resten av befolkningen.

– Det blir i andra halvan av oktober och blir en process som kommer att hålla på hela hösten, säger Anders Tegnell, på Socialstyrelsen.

– Det kommer gå så fort som möjligt, men alla kan inte få vaccinet första dagen, säger Lennart Gabrielsson, på Sveriges kommuner och landsting.

90 procent skydd

1-1,5 miljoner doser vaccin i veckan kommer komma in i landet. Vaccinet kommer att levereras under tre till fyra månader.

Testerna för att godkänna vaccinet går som planerat.

Man räknar med att första dosen kommer ge ett 40-50-procentig skydd och att man efter den andra dosen har ett 90-procentigt skydd.

– Redan när vi vaccinerat 40-50 procent av befolkningen kommer vi se en betydligt mindre spridning. När det blir 10 procent till kommer spridningen i princip att stanna av, säger Anders Tegnell.

Men de poängterar att skyddet är större än så: ju fler som vaccinerar sig, ju mer stannar spridningen av och man minskar risken att bli smittad av den anledningen också.

Håller ett år

Vaccinet ska hålla i sig i ungefär ett år.

– Lyckas man skapa ett vaccinskydd för befolkningen så kommer vi aldrig hamna i den här situationen igen, att alla måste vaccinera sig. Har man en gång fått grundskyddet i kroppen minskar dessutom risken att bli allvarligt sjuk, säger Anders Tegnell.

– Vi vill bestämt avvisa debatten om att man inte ska vaccinera sig, det skulle leda till flera sjuka och fler dödsfall, säger Johan Carlsson.

Följ ämnen i artikeln