Så klarar du dig efter skilsmässan

Publicerad 2016-02-08

Pia Sehm, 47: Pengarna blev en mardröm - nu ger hon råd i bok

Hon är själv ekonomijournalist. Men vid skilsmässan insåg hon hur dålig koll hon hade.

– Jag fick en chock av att min ekonomi blev så dålig.

Nu har Pia Sehm, 47, skrivit en bok om pengar, känslor och krossade familjedrömmar.

"Skilj dig ordentligt! Separationshandboken" är den bok som Pia Sehm önskat fanns när hon själv skilde sig. Hon och hennes man hade då varit ett par i nitton år och hade tre barn ihop. Hon beskriver skilsmässan som en mardröm.

– Man förväntas ta stora beslut mitt i en svår kris. Jag hade sett oss som en enhet och hade inte tänkt tanken på hur jag skulle klara mig själv, berättar hon när vi ses.

Du går ut med hur du förträngt det här med pengar, trots att du gjort reportage om andras ekonomi?

–  Ja, jag har definitivt släppt min perfekta yta och bjuder på det. Nu vill jag vara ett stöd för andra i min situation. Jag har kompisar och kollegor som är hur smarta som helst och som ändå inte har kontroll över sin egen ekonomi.

Manligt/kvinnligt

Pia och hennes exman följde mallen för manligt/kvinnligt. När de fick barn gick jämställdheten utför: Hon tog all föräldraledighet, gick ner till halvtid på grund av ett barn med kronisk sjukdom, och tog vabdagarna. Han gjorde karriär.

När exmaken ville skiljas var hennes inkomst liten, hans hög. Trots att han köpte ut henne ur villan fick hon svårt att ta lån till en egen lägenhet eftersom Sverige  befann sig i finansiell kris.

Hur kom det sig att du hade så dålig koll på din ekonomi?

– Jag tänkte att vi var gifta, att allt ordnar sig. Det kändes ok att leva på hans pengar medan jag var hemmafru på halvtid. Eftersom jag jobbade med ekonomi tyckte jag att det var skönt att slippa tänka på räntor och lån hemma också. Jag hade så fullt upp med barn och allt annat - jag tror att det är så många kvinnor tänker.

– Jag ångrar absolut inte att jag var mycket med barnen, men det går att prata med sin make/maka om att bli kompenserad ekonomiskt, till exempel genom en pensionsförsäkring.

Får inte kvinnor skylla sig själva då?

– Jo! Till viss del. Det är ens eget ansvar att ställa krav och se om sin egen ekonomi, och inte falla i fällan med deltid och all föräldraledighet. Men det handlar också om strukturer i samhället när det gäller lön och föräldraledighet.

Grät på banken

Pia Sehm skriver ärligt om hur självbilden förändrades. Från fint hus i den

välbärgade Stockholmsförorten Bromma, semestrar och familj, till singelmamma som grät på banken för att försöka låna till en bostad.

– Det finns en lycko- och prestationshets som gör att det ses som ett misslyckande att inte klara barn- och familjeprojektet. Det verkar vanligt att bli fixerad vid att hålla fast vid det.

Ingen som gifter sig tror förstås att de två längre fram i livet ska bråka om vem som får tv:n och bilen, och om vem som tagit flest sjukdagar med barnen. Men pengar kan locka fram våra sämsta sidor.

– Vid en separation är det lätt att ta ut bitterhet och hämndkänslor i pengar. Dessutom har man plötsligt helt olika ekonomiska prioriteringar.

Hur kan barnen drabbas av en förälders dåliga koll på ekonomin efter en skilsmässa?

– Att ha ont om pengar är väldigt stressande, då är det svårt att vara en bra förälder. Dessutom är det tråkigt att fastna i jämförelsefällan, där det är större och roligare hos den andre.

"Jag är rökt om vi separerar"

Röster ur boken:

"Jag är helt rökt om vi skulle separera, allt av värde i bostaden tillhör honom. Ibland blir jag helt matt när jag tänker på det."

Marianne, 41

"Jag förstår att det är juridiskt rätt, men det känns otroligt surt och bittert att jag inte längre kan åka till sommarstället som jag har lagt ner så mycket jobb på under åren, och där jag har så många fina minnen med barnen."

Ylwa, 42

"En del saker önskar jag att vi hade talat ordentligare om innan vi gifte oss."

Åsa, 43

"Det var svårt att se barnen i ögonen och stå för att deras mamma och pappa var så dåliga på att komma överens att vi skulle ses vid en domstol."

Marie, 57

"Jag fick avslag efter avslag när jag sökte lånelöfte för att kunna köpa en lägenhet och flytta med barnen. Och jag grät och grät."

Katja, 47