Nej, nej – jojo-vintern slår till

Publicerad 2016-02-09

Tvära kast när iskyla blev vårvärme

Varmt. Kallt. Varmt igen.

Sverige har fått en riktig jojo-vinter.

– Den här veckan blir det kallt igen, säger Marie Stark, meteorolog på SMHI.

December var rekordvarm på många håll i Sver­ige. Januari blev bitande kall.

Nu är det varmare igen – delar av landet fick ett solbad med nära vårväder under måndagen. Men kylan lurar till helgen igen.

Rena jojo-vintern. Vad är det som händer?

– Det är faktisk inget onormalt att vädret svänger, det är mer ovanligt med en homogent kall eller mild vinter, säger Johan Groth, meteorolog på Storm Geo.

– Men det har varit ovanligt tvära kast mellan riktigt varmt väder, som i december, och riktigt låga temperaturer som i januari. Att det blev så hänger ihop med att kylan kom under den tid på året när vi har väldigt få soltimmar, samtidigt som ett högtryck med ishavsvindar kunde parkera sig över landet.

”Grått och trist väder”

De både varma och soliga dagar Sverige haft i helgen har en särskild förklaring enligt Johan Groth:

– Det har varit sydliga vindar med varm och tor­rare luft från kontinenten. Dessutom hade mycket av snön i södra Sverige redan töat bort, så det blir mindre återfuktning från marken.

– Annars är mildvinter oftast förknippad med ­västliga, fuktiga vindar från Norska havet, och då får vi det mer normala med grått och trist väder, säger Johan Groth.

De närmaste dagarna fortsätter jojo-vädret. Men enligt Marie Stark, meteorolog på SMHI, lär den som hoppats på en rekordtidig vår bli besviken.

– Den mildare luften fortsätter att dra in över landet, men mot slutet av veckan blir det kallare igen. På ­flera håll i Sverige kommer det att snöa och temperaturen kan gå ner till minusgrader, säger Marie Stark.

Till helgen blir vädret stabilt och solen kan titta fram. Samtidigt bidrar högtrycket, som sveper in över landet, till att dra ner temperaturerna från norr till söder.

Positiv till sportlovet

– Nu börjar lågtrycken från väster gå i mer sydliga banor. Det gör det lättare för högtrycken med kallare luft från norr att lägga sig mer permanent över de norra två tredjedelarna av Sverige, säger Johan Groth på Storm Geo.

Det gör att det trots värmen nu ser hoppfullt ut för sportlovsfirare i fjällen, ­menar Johan Groth:

– För dem i södra Sverige ser det mer illa ut på hemmafronten. Men i norr ser det kalla vädret med snö ut att stå sig från första sportlovsveckan.

Och våren då – när ­kommer den?

– Inte än. Genomsnittstemperaturen måste ligga på noll grader i sju dygn för att det ska räknas som ­meterologisk vår, säger Marie Stark.

Jorden håller
andan

Följ ämnen i artikeln